Първият Фестивал на дивите цветя ще се проведе в Смолян

Първият Фестивал на дивите цветя ще се проведе в Смолян

За първи път в България през лятото на 2012 г. ще се проведе „Фестивал на дивите цветя”, а негов домакин ще бъде град Смолян. Организатор е екологична организация „Родопи”, а фестивалът е част от проекта „Родопите – градината на Орфей”. Основната му цел е запазването на растителното разнообразие в смолянския край,съобщи Турист Медиа.

Идеята на „Фестивала на дивите цветя” е да се запази растителното разнообразие в региона и едновременно с това да се използва туристическият му ресурс. Природозащитниците са си поставили за цел да превърнат цветния фестивал в част от европейската верига фестивали под егидата на PlantLife International.

Предстои да бъдат разработени различни по форма и степен на трудност ботанически пътеки и маршрути.

Съвместно с българска фондация „Биоразнообразие” ще бъде проведена национална кампания „Килим от цветя”. Деца с художествен талант от цялата страна ще рисуват върху платно красивите цветя на своя край. Творбите ще бъдат съшити в един голям „килим”, който ще бъде изложен по време на фестивала в Смолян.

Финансирането на проекта е по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд (GEFSGP). Партньори са PlantLife International, българска фондация „Биоразнообразие”, община Смолян, РИОСВ – Смолян и СКАТ – Смиляна.

Продължителността му е 18 месеца, а общата стойност на финансирането е 100 000 лв., от тях 40 000 лв. са осигурени по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд.

Вирни се горе