Откриват изложба в библиотеката по повод 150 г. от рождението на Стою Шишков

Откриват изложба в библиотеката по повод 150 г. от рождението на Стою Шишков

На 27 юли 2015, г. се навършват 150 години от рождението на Стою Шишков. По този повод Регионална библиотека „Николай Вранчев” представя изложба в каталожния хол на библиотеката. Стою Шишков е родопски книжовник, учител, изследовател, възрожденец, основател на Среднородопски исторически музей в Смолян.

Стою Шишков е роден в Устово през 1865 г. Получава само начално образование, но чрез упорито самообразоване успява да достигне до нивото на преподавател по български език във Френската гимназия в Пловдив. Признат и високо уважаван от изтъкнати министри и професори като Константин Величков, проф. Иван Шишманов, професор архимандрит Евтимий Сапунджиев. В периода 1878-1880 г. Стою Шишков се занимава с тежък кираджийски труд, което му позволява да опознае родния си край. От 1880 г. започва работа като учител в селата Устово, Върбина, Райково, Левочево и Орехово, където е директор на Трикласно държавно училище. През 1885 година се появява първата му самостоятелна книга – селищното проучване „Устово Ахъчелебийско”. Това е една от първите поселищни истории в нашата страна. Втората му книга, която излиза е „Животът на българите в Средните Родопи”. Шишков не се ограничава само в рамките на Родопите, той написва една от първите истории на Пловдив, издава своите трудове „Беломорска Тракия през Освободителната война 1877-1878”, „Из Беломорската равнина”, „Тракия преди и след Европейската война” и др. С тях той се утвърждава като един от водещите изследователи на Тракия и страстен защитник на националните ни интереси. По инициатива на големия родолюбец и изследовател Стою Шишков излиза списание “Родопски напредък”. През април 1894 г. Шишков започва да издава поредното списание “Славиеви гори” за народни умотворения, наука и обществени знания.

Изложбата представя книги от и за него, портрет и снимки на Шишков, статии от вестници и списания, научни материали за делото на родопския книжовник и други библиотечни материали, съобщиха от културната институтция.

Вирни се горе