Многообразието и красотата на родопските народни носии представиха по повод Европейските дни на наследството – 2016 година

 Многообразието и красотата на родопските народни носии  представиха по повод Европейските дни на наследството – 2016 година

Ревю-спектакълът „Магията на традиционната родопска носия” се проведе в РИМ ”Стою Шишков” – Смолян

Автентични родопски носии на 250 години бяха показани на ревю днес в Регионалния исторически музей в Смолян. Проявата е по повод Европейските дни на наследството – 2016 г. и е съвместна с Европейски информационен център „Европа Директно“ – Смолян, със съдействието на Клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян.

Участници от 9 до 85-годишна възраст дефилираха с празничните дрехи, предавани от няколко поколения. Най-възрастният участник беше 85-годишният гайдар Стою Чонгаров, който се представи в комитска носия. С костюма на прабаба си участва и 9-годишната Ралица Стоилова от с. Соколовци, която представи заедно с майка си Васка Ганзурова традиционни облекла на две поколения.

Главната цел на инициативата е да се открият и покажат пред публика автентични родопски носии – източник на информация както за бита и традициите в Средните Родопи, така и за историческото развитие на носиите. Ревю-спектакълът има състезателен характер. За отличените на първо, второ и трето място са осигурени награди: ваучер за уикенд-пакет на стойност 100 лв., ваучер от магазин за техника на стойност 60 лв. и ваучер за книги на стойност 40 лв.

Участниците презентираха 18 автентични носии от различни краища на област Смолян, като представиха съставните части на костюма, материите, от които са изработени, символиката на украшенията, кога и за кого са били създадени, каква е връзката им с първия им притежател.

Тричленно жури, в състав – Таня Марева – директор РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, Стоянка Люнчева – председател на УС на Сдружение с нестопанска цел „Нови хоризонти” и Ваня Йорданова – уредник в РИМ „Стою Шишков“ – Смолян, оценява участниците за цялостното представяне на народната носия.

Ревюто показа пъстрия диапазон на традиционните за Родопите носии.

Областният управител Недялко Славов приветства участниците, гостите и организаторите на ревю-спектакълът „Магията на традиционната родопска носия”, който се проведе в РИМ ”Стою Шишков” – Смолян: „Поздравявам ви затова, че именно по този красив начин ние отбелязваме Европейските дни на наследството, показвайки, че всяка една страна – членка на Европейския съюз, има своето богато културно и историческо наследство, има своя самобитен фолклор и своята красива носия. Разбира се, ние като родопчани, да отбележим, че нашата народна носия е най-красивата и най-практичната. Считам, че човек, когато познава историята на своята родина, на своя роден край, когато познава по-добре фолклорните традиции и бита, духовността, културата, става още по-голям патриот!” В заключение Славов изказа благодарности на организаторите, че допринасят за съхраняването и популяризирането на българщината.

Вирни се горе