Красива празнична вечер за хората с увреждания в Чепеларе

Красива празнична вечер за хората с увреждания в Чепеларе

Отличителна е грижата на общинското ръководство в Чепеларе и няколко дарители, които подкрепят постоянно хората с увреждания и на практика показват, че са живи добродетелите в днешното ни равнодушно, безчувствено време. Това отново бе потвърдено на празничната вечер по случай Международния ден на хората с увреждания /3 декември/. В ресторанта на Гранд хотел „Чепеларе“, пред отрупаните и красиво подредени маси, се настаниха 140 членове на Общинската организация на инвалидите „Заедно можем много повече“ с председател Милена Меркова-Хасан. Сред тях бе ръководството на общината – кметът Славка Чакърова, заместник-кметовете Пантелей Мемцов и Наталия Каварджиева, председателят на Общинския съвет Росица Черпокова, представители на общински институции, гости от Смолян, Давидково и Раднево. Настроението и взаимните благодарности, много цветя, добрата музика и танците, томболата, театралните сценки направиха една вечер незабравима, показаха как можем да живеем облекчително все пак, въпреки здравословните проблеми, някои и много тежки.

Празничната вечер бе открита от председателката на съюзната организация Милена Маркова-Хасанс с емоционално и наситено с факти и оценки слово. Благодари на всички 300 членове, на заместника си Кирил Кирилов и доброволеца Георги Учиков – неотменните й помощници. Самата Милена е пример за оптимизъм и вяра как може човек да се справи, за издръжливост след тежки операции, с предстояща нова през април, с патерици и болки… да има винаги усмивка и готовност да помогне на другите. Тя лично благодари на кмета на Чепеларе Славка Чакърова, която в плановете си не пропуска инвалидите. За празника общината е предоставила 800 лева. Всеки месец общинските съветници отделят от възнагражденията си 10 процента за организацията на инвалидите. С техните средства напоследък са подпомогнати над 30 членове.

Освен от общината инвалидите са зарадвани за празника и от„Амер Спортс България“ с 500 лева, от Горско стопанство в Хвойна с 200 лева, от Ружди Хасан с 200 лева, от сем. Шункови с плодове и др. почерпки, както и то много други дарители, на които бе изказана искрена благодарност. Членовете на съюзната организация в община Чепеларе са 300, някои лежащо болни, а 20 са деца. За тези, които нямаха възможност да са на празника в ресторанта, са приготвени чанта с плодове и чанта с пакетирани продукти за хранене. Да уважат празника бяха дошли от сродната организация в Раднево с председател д-р Карамфилова, председателката на Регионалната организация на инвалидите в Смолян Захаринка Славчева, председателката на Регионалната организация на слепите Теменужка Миткова, кметът на Давидково и председател на дружеството на инвалидите Севда Чолакова. В приветствията на всички гости личеше съдружие в работата, уважение и милост за облекчаване на болките и най-вече благодарност, която отваря врати. В словото си кметът на Чепеларе Славка Чакърова потвърди готовността на общината да продължи да помага на хората с увреждания, като завърши с думите: „Много ви обичам. Бог да ви закриля! Прекланям се пред вашето усърдие да се справяте в живота.“ Последваха радостни емоции и сигурност, че думите й ще бъдат последвани отново с дела.

Милена Меркова поздрави всички с песента на Емил Димитров „Ако си дал“, а дует „Караджови“ с родопския химн на Чепеларе „Мила ми е, мамо, драчка ми е Сивкоскана чоста гора“. Един празник, който прелива в делника с усещането, че човещината е жива, хората можем да се подкрепяме винаги, ако в сърцата си носим вяра и милост, надежда и любов.

Росица Примовска

Вирни се горе