КДК представя изложба-акварел на трима смолянски художници

КДК представя изложба-акварел на трима смолянски художници

Клубът на дейците на културата представя изложба-акварел на трима смолянски художници: Елка Пашалиева, Росица Палийска и Румен Найденов. Тя ще бъде открита в зала “П. Стайков”, на 1 април от 18 часа и е посветена на 50-годишнината от основаването на КДК.

Различни в начина си на изразяване, тримата представители на изящната живопис са обединени от акварела, който провокира тяхното светоусещане, разбирането им за цвят и хармония…

60 платна, предимно пейзажи, изпълват залата. Те са в удивително съзвучие с пролетта, която събужда природата и ни кара да бъдем вдъхновени, поетични, мечтателни… Другото общо между тримата майстори, е дългогодишната им педагогическата практика в Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян. Там са предавали своите академични умения години, години наред, а Румен Найденов и в момента продължава да работи. Елка Василева – Пашалиева е посветила своя талант на скулптурата и малката пластика. Ще напомним за нейната “Невяста” на панорамния път за Пампорово, за “Родопското момиче” в двора на Музикалното училище в Широка лъка, за пластиките й, изпълнени с изящество и красота.

Росица Палийска е безспорен майстор в акварелната техника. Нейни творби красят редица български и чужди колекции. Участник е в емблематични национални изложби и в седем самостоятелни свои прояви. Стенни пана, изписани от ръката й, преобразяват фоаета на училища, диспансери, параклиси. Румен Найденов е ярък представител на изящната живопис. Желан участник в местните и национални изложби. Отличен преподавател на своите ученици. Изкушен от монументалното въображение на Ружко Челебиев, Румен е съавтор на почти всички мозайки в Смолян, сътворени от двамата. Макар и различни по своему, тримата властелини на четката и длетото, са обединени в случая от силата на изяществото и красотата. Резултат на това обединение е изложбата от акварели в КДК. Тя ще остане на вниманието на смолянчани и гостите на града до 15 април 2016 г.

Очакваме ви.

УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА КДК – СМОЛЯН

Вирни се горе