Изложба разказва за живота на бесарабските българи

Изложба разказва за живота на бесарабските българи

Сдружение „Родопски хайдути“ откри в Хаджичоновата къща в Устово изложба „Българите в Бесарабия. Хроника на ХХ век”.

12 пана и 50 фотоса проследяват участието на бесарабските българи в културния, историческия и политически живот, празниците, традициите и обичаите на тези българи, които поради една или друга причина са се преселвали, но никога не са спирали да мислят и да жадуват за България. Изложба е част от проявите, които родолюбците организират по повод 102-та годишнина от Освобождението на Родопите и Балканската война, предаде “Дарик”.

На откриването присъстваха зам.-министърът на МВР, който е родом от Устово, комисар Кирил Хаджихристев, областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Иван Муцевски, директорът на Регионалния исторически музей Таня Марева и др. Изложбата е реализирана съвместно с Български младежки клуб „Актив“ в Одеса иВсеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

„Преди една година, когато се събрахме, изключително интересно беше как всички тези българи имат някакъв блян в душата за България и от всички нас, и от управляващите, зависи да направим така, че този блян да не стане разбит. Затова решихме да ги поканим и не случайно се събираме в тази къща, свързана пряко с историческите събития“, каза председателят на „Родопски хайдути“ Манол Ружинов.

„Идеята дойде още през 2009 г. Ние от Български младежки клуб „Актив“ в Одеса искахме да представим чрез снимките историята на едно семейство в Бесарабия, но се сблъскахме с проблема, че не можем да намерим много снимки за историята, защото по това време не са правени снимки. В същото време събирахме снимки от много семейства и в крайна сметка решихме да направим една история за нашите баби и дядовци през целия век. Най-старата снимка е от 1901 г. , която показва , че българите винаги са били буден народ. Тя представя нелегална българска организация, която е била създадена тогава да работи срещу румънската власт. В Бесарабия българите винаги са били под различни политически режими- Царска Русия, Съветски съюз, Румъния, днес Украйна и Молдова. Идеята ни е да покажем как сме живели през миналия век, как сме запазили нашето самосъзнание, много хора да видят и приликите и различията“, разказа Максим Димитров, който в момента учи в България магистратура. За „Родопски хайдути“ разбрали от приятели и от Фейсбук. „Тук в Смолян българският дух и традиции са запазени. Благодарение на сдружението на младите родолюбци резултатите са видими. Видяхме, че имаме общи цели с „Родопски хайдути“- родолюбието, съхраняването на историята и традицията, и решихме да работим заедно.

Българите трябва да се обединяваме, да знаем, че сме силен народ, и където и да сме, да не забравяме, че сме българи. Трябва да обичаме родното, да забелязваме хубавите и позитивни неща, защото бъдещето на нашите деца зависи от нашите дела днес“, каза Максим.

Вирни се горе