Изложба акварел на Георги Терзиев представиха в село Орехово

Изложба акварел на Георги Терзиев представиха в село Орехово

Закътано в диплите на Родопа , по поречието на р. Персена, красивото село Орехово е един от бисерите в Община Чепеларе. Мнозина културно-исторически обекта и природни феномена привличат любителите на планинския туризъм от близо и далеч. От скоро обаче село Орехово отправя предизвикателство и към големите културни центрове. Благодарение на Къща за гости „Телесфор” /http://www.telesfor.eu/ достиженията на голямата култура стават достояние , както на жителите, така и на гостите на с. Орехово и Община Чепеларе. Съчетаването на културата с туризма е тенденция в красивата родопска община.

На 08. 07. големият бълграски акварелист Георги Терзиев в присъствието на много гости и приятели, ръководители на институции, галеристи и на кмета на Община Чепеларе – г-жа Славка Чакърова откри своя изложба. Изложбата стартира нетрадиционно с великолепно акапелно изпълнение на химна на Родопите „ Бела съм бела, юначе” от младите ореховски певици, сестри Андрееви. Терзиев беше силно развълнуван от топлото родопско посрещане и обеща да претвори в картини Орехово и усещането за това райско кътче. Кметът на Чепеларе Славка Чакърова го призова изложбите му да станат част и от културната програма на община Чепеларе. Георги Терзиев е роден през 1965 година в град Пловдив, изучавал дърворезба в ПГВАД “Христо Ботев” гр. Пловдив, а по-късно и педагогика на изобразителното изкуство, от завършването на Учителския институт през 1988 година до днес е преподавател по изобразително изкуство. От 1988 година датира и интересът му към иконата. От 1992 година е член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти, специалност иконопис. Има около 500 изписани икони. От 1997 година паралелно с иконата е увлечен от акварелната живопис, която е в центъра на творческото му амплоа и до този момент. За художника това бе двадесет и осмата самостоятелня изложба, много от които са реализирани и в чужбина – Лондон, Бареселона, Берлин .

Събитието бе един голям празник за любителите на живописта и специално на акварела. Сред затаяващата дъха гледка на Родопа платната на художника изглеждаха, като в свой естествен декор. Желаещите да потопят очи в магията на акварела, един от най-трудните методи на рисуване, могат да се насладят лиричността и нежния колорит на изложените платна до 8. октомври. От организаторите на изложбата – Къща за гости „Телесфор” – обещаха това да не инцидентно събитие. Скоро „Телесфор” ще събере и почитателите на творчеството на писателя Христо Нанев.

Вирни се горе