Гайди огласят поляните в село Гела

 Гайди огласят поляните в село Гела

ХIV–то Гайдарско надсвирване и Илинденски събор ще се проведе на поляните в родопското село Гела. Желаещите да участват в гайдарското надсвирване ще могат да се записват на място.

Участниците са разделени в три възрастови групи: до 12 години, от 12 до 18 години, и над 18 години. Предвидени са награди с дипломи и предметни за първата група, по-малките, а за двете групи дипломи и парични награди,предаде БНР.

Председател на журито е ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, членове са именитите родопски гайдари Костадин Илчев, Петър Янев, Тодор Кайков и преподавателят от музикалното училище в Широка лъка Щильон Неделчев, каза кметът Васил Седянков.

По инициатива на Сдружение „Родопски хайдути“ и гайдарски състав „Петко войвода“ днес ще бъде открита чешма и паметна плоча с имената на 17 гайдари от района на Гела и съседни родопски села.

Продължава и празникът в смолянското село Мугла, като днес е официалното откриване на събора. В програмата ще участват битовият колектив и вокалната група към читалището в селото. През целия ден ще има празнично веселие с оркестър „Родопско настроение“. По традиция честванията в селото започват на 2-ри август с представяне на обичая „Среде лято“, чрез който се почита Слънцето.

Вирни се горе