Белгийски рекордьор на Гинес по комикси открива изложба в Смолян

 Белгийски рекордьор на Гинес по комикси открива изложба в Смолян

На 23 септември , от 14,00 часа, във фоайето на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“, Смолян ще се открие изложба на белгийския художник на комикси Марк Слеен.

На официалното откриване ще присъстват кметът Николай Мелемов и Н. Пр. Аник ван Калстър, посланик на Кралство Белгия в България.

Желаещите да разгледат творбите на Марк Слеен могат да го направят всеки ден в периода 23.09. – 04.10.2013 г., от 10.00 ч. до 18.00 ч. , във фоайето на РДТ „Николай Хайтов”.

Живот и творчество на Марк Слеен

СЛЕЕН се ражда като Марсел Оноре Нестор Неелс в Гентбрюге на 30 декември 1922 г. Три месеца след това семейство Неелс се премества в Синт Никлас. Като дете взема уроци по рисуване в Художествената академия на Синт Никлас. По-късно учи в Института за изобразителни изкуства “Синт Лукас” в Гент. След смъртта на бащата семейство Неелс отново се връща в Гентбрюге. Разкошът на Синт Никлас се сменя с жестока бедност: Марк няма пари, за да учи, и започва да работи. Брат му Нестор се погрижва да не го пратят в Германия, а да постъпи в службите на “Арбейдсамбт”. Понеже другият му брат Роже участва активно в Съпротивата, през 1944 г. Марк Слеен е арестуван от Sicherheitspolizei, германската полиция по сигурността, и сурово разпитван. След престой в “Ниюве Ванделинг”, затвора на Гент, го прехвърлят в концентрационния лагер в Беверло. Там го освобождават английските войници. Години наред Марк Слеен ще запази кошмарния спомен за онези ужасни времена.Той веднага постъпва като политически карикатурист във вестник “Стандарт”, където започва първия си комикс. “Приключенията на Неус”, статична рисунка. След това се появяват “Том и Тони”, а по-късно “Стропке и Флопке”. Най-известната поредица комикси на Слеен, разбира се, е “Приключенията на Неро и компания”. Когато Слеен започва през 1947 г. поредицата в “Ниюве Гидс”, главният герой се нарича Ван Звам. Неро се появява още в първата история, “Тайната на Матсуока”, но има само малка роля. След три броя Неро поема щафетата от детектив Ван Звам. В крайна сметка Слеен ще произведе съвсем сам общо над 200 комикса с Неро, което му осигурява място в “Книгата за рекорди на Гинес”. Главните герои в “Неро”свидетелстват за изключителната фантазия на Слеен и познаването му на хората. В последните години му помага илюстраторът Дирк Сталарт.

За комиксите си Марк Слеен получава голям брой отличия. За “Вирусът на смеха” през 1974 г. е удостоен с престижната награда “Сен Мишел”. През 1993 г. Слеен получава и специалната “Награда за комикс” като оценка за цялостната си дейност: “Златен Адемар”. Тази двугодишна награда за фламандски автори на комикси, връчвана на Фестивала на комикса в Тюрнхоут, освен това е наречена на сина на Неро! През 1995 г. получава от Белгийската камара на специалистите по комикси наградата за най-добър комикс за 1994 г. за трилогията си “Хау”. През август 1998 г. крал Алберт Втори присъжда на Маркс Слеен благороднически сан. През 1999 г. кралят го удостоява с рицарско звание.Марк Слеен е известен и като познавач на Африка. Ходи безброй път на сафари. В Африка има възможност да изживее голямата си любов към природата и по-специално към слоновете. Пише редица книги за сафарита. Наред с това прави документални филми за телевизионната програма “Истории с животни”. От 1984 г. е управител на Световния фонд за природата в Белгия.През 2003 г. на 80-годишна възраст се сбогува с вестникарския феномен Неро. Последният му албум е “Сребърни сълзи”. През 2009 г. се открива музеят на Марк Слеен на “Зандстраат”, улицата, на която през 1947 г. се ражда Неро. Това сякаш е символично завръщане у дома. Музеят е инициатива на фондацията “Марк Слеен”, която съхранява творчеството му и прави всичко възможно то да се почита и да достига до колкото се може по-широка публика.

Вирни се горе