Рекорден брой участници - 7 565 във Фолклорния конкурс на Роженския събор

Рекорден брой участници - 7 565 във Фолклорния конкурс на Роженския събор

Поради големия брой заявки, ще се наложи поставянето на четвърта сцена, както и удължаване времетраенето на конкурса

Въпреки деветгодишното си прекъсване и появата на нови фолклорни фестивали в цялата страна, Съборът „Рожен” се запазва като най-притегателният, най-мащабният фолклорен форум в България – народен и национален в истинския смисъл на думата.

7 565 са участниците, които ще се изявят във Фолклорния конкурс, от всички фолклорни области на България. Поради големия брой заявки, ще се наложи поставянето на четвърта сцена, както и удължаване времетраенето на конкурса. На Роженските поляни тази година ще се надпяват 315 певчески групи и 25 ансамбъла. За сравнение: през 2000 г. те са били 150, през 2006 г. – 220. Нараснал е значително броят и на танцовите състави. Тази година те ще са 110, докато през 2000 г. са били едва 15, а през 2006 г. – 20 на брой. 261 индивидуални изпълнители ще представят песни от различни фолклорни области на България. Към тях се прибавят и 30 дуетни изпълнения. 12 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса. 30 са обичаите, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на традиционната ни култура.

На четирите сцени ще се представят групи от 306 народни читалища – най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ, 94 са формациите от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др. Най-малкият участник на сцена тази година ще бъде Стоян Стоянов – на 2 години и 6 месеца. Той ще вземе участие в обичая „Жътва”, последен ден от жътвата, когато е отплатата на стопаните за свършената работа. Представя го Народно читалище „Васил Левски-2009” – с. Българин, община Харманли. Сред най-възрастните участници ще бъдат 86-годишният гайдар Илия Кадиев и 82-годишният му колега Стою Чонгаров от оркестър „100 каба гайди”, които редом с оркестър „101 каба гайди” и още стотици други гайдари, и тази година ще огласят Роженските поляни, за да се възроди т.н. „Чудо на Рожен”. Над 8 100 ще бъдат общо участниците на сцените – от конкурса и концертите, с 2 100 повече от 2000 и 2006 г. Те ще демонстрират таланта и възможностите на българското песенно и танцово изкуство, чиито корени са в неизчерпаемия роден фолклор. Ще създадат празник и радост за гостите и ще продължат вековната традиция на Събора.

Вирни се горе