60 хороигралци от София смаяха родопчани на фолклорен събор в Хайдушки поляни

60 хороигралци от София смаяха родопчани на фолклорен събор в Хайдушки поляни

60 хороигралци от София шашнаха с изпълненията си вторият регионален събор на смолянските села Славейно, Петково, Кутела, Виево и Момциловци в местността “Хайдушки поляни”. Традицията -хора от петте села да се събират в историческата местност, наричана още “Имарет дере”, увековечена в книгата “Време разделно” бе възстановена след дълго прекъсване от кметовете на селищата през миналата година.

Съборът представлява надпяване и надиграване между самодейните състави от селищата в подножието на връх Преспа, като до голяма степен продължава традицията на вече позабравеният Роженски събор. В надпяването участие взеха самодейците от читалищата “Зора” – Кутела, “Искра” – Виево, “Съгласие” – Славейно, “Светлина” – Момчиловци, “Христо Ботев” – Малка Арда. С оригинална хореография се представиха танцовите клубове “Хоп-троп”- Момчиловци, носител на първа награда от Балканския фестивал по надиграване, провел се преди два дни в Хисаря и “Чанове” от София.

Особено атрактивно бе представянето на софийските хореигралци, които изправиха на крака стотиците зрители в публиката, които ги аплодираха бурно. Любителите на народните танци от столицата са на различна възраст и професии, като ги обединява любовта към фолклора. В Родопите ги довел семинар по фолклор, който се провежда в Пампорово. След като разбрали за събора в Хайдушки поляни групата решила да изрепетира хоро на поляна с картал. Всички участници получиха грамота за участие и си разделиха 2000 вафли, дарени от спонсор на събитието. Сред гостите бе и областната лидерка на БСП Дора Янкова.

Вирни се горе