333 каба гайди поставиха рекорд за Гинес в София

333 каба гайди поставиха рекорд за Гинес в София

На 16.05.2012 г. в НДК в София се проведе едно уникално събитие, организирано от Фондация „Изкуството да живееш”. Хиляди чужденци и българи станаха свидетели на неповторимото звучене на 333 български родопски каба гайди, които бяха обединени от една голяма обща идея – да поставят Световен рекорд и да бъдат увековечени в книгата „Световни рекорди на Гинес”.

Стотици гайдари от цялата страна се събраха в столицата и засвириха в унисон. Автобуси от Смолян, Пловдив, Девин, Чепеларе, Широка Лъка, Момчиловци, Варна, Плевен и София прииждаха в столицата. Обединени от една уникална идея – да поставят Световен рекорд – те изпълниха сцената на зала 1 на НДК. Костадин Илчев – ръководител на „101 каба гайди“ и Детските гайдарски състави при Народно читалище „Христо Ботев-1871“ гр. Смолян – е човекът, който сплоти участниците и благодарение на който малки, големи и още по-големи гайдари се наредиха един до друг, изпълниха от край до край голямата сцена и извадиха гайдите. Когато завесите се вдигнаха и гайдите засвириха, дори и сърцето спира, за да послуша уникалното и величествено звучене на 333 каба гайди. Никога до този момент в света толкова много гайди не са свирели заедно на една сцена. В този момент на величие, сърцето е развълнувано, очите са насълзени, а тялото-изтръпнало от внушителната, уникална, неповторима гледка и звук, който от векове крепи българския фолклор и традиции.

Неповторимо е! Идеята за постигане на световен рекорд бе осъществена. За да бъдат признати като рекорд, в публиката присъстваше жури, чийто състав е: доц. Георги Петков-преподавател по Музикални фолклорни изкуства в Нов български университет, композитор и диригент, и проф. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Журито гарантира за качеството на инструментите, състава, броя на изпълнителите, качеството на изпълнението и всички останали компоненти, които са необходими, за да бъдат вписани 333 каба гайди в Книгата за рекорди на Гинес.

Силното желание, стремеж и цел на участниците беше подкрепено от цялата страна. Това е едно голямо събитие и гордост за България, за Родопите, за Смолян и най-вече за нас – българите. Отдадеността и любовта към каба гайдата бе призната завинаги!

Признат бе и приносът на 116 гайдари от Народно читалище „Христо Ботев-1871“ гр. Смолян, с художествени ръководители Костадин Илчев и Красимир Узунов, които съставляваха най-голямата част от участниците в рекорда на Гинес т. е. повече от една трета.

Изготвил:

Кристина Владимирова, худ. р-л на ВГ „Ро-Войс“ и ДВГ „Щурче“ при НЧ „Христо Ботев-1871“ гр. Смолян.

Вирни се горе