30 изпълнители от читалището в Златоград се изявяваха в Германия

30 изпълнители от читалището в Златоград се изявяваха в Германия

32 самодейци от Читалище „Просвета” в Златоград, представители на юношеския танцов състав „Акрани”, Дамска формация „Надежда” и Мъжката битова група, представиха танцовите си умения на „Фолклория-2012” в немския град Карлсруе, който бе домакин на Четвъртия международен фестивал за народни песни и танци,пише “Златоградски вестник”.

Златоградските самодейци имаха четири концертни участия, където представиха 30-минутни сценично-танцови композиции, съчетани с изпълнение на родопски песни.

Изпълнението на „Излел Дельо хайдутин” с кабагайди, накараха много гости на фестивала да се включат в българските хора и да аплодират представянето на родопчани. Идеята за участието на самодейците ни възниква преди около година и половина, когато се открива Читалищния инфоцентър по Програма „Глобални библиотеки”. Читалището получава покана от Културния клуб в Карлсруе да представи българския фолклор на фестивала, след осъществената връзка със златоградчанката Людмила Петрова, докторант в немския град.

Самодейците ни бяха поздравени от местния студентски културен клуб „Сиртос”, в който българи, унгарци, поляци и немци учат български народни танци. Четиридесет танцови състава, представители на 18 националности, взеха участие на тазгодишния фолклорен фестивал в германския град.

Вирни се горе