„101 каба гайди“ с куп награди от национален конкурс

„101 каба гайди“ с куп награди от национален конкурс

Гайдарите от гайдарски състав „101 каба гайди“ с ръководител Костадин Илчев при НЧ „Христо Ботев-1871“ гр. Смолян, взеха участие в Десетия национален юбилеен конкурс за гайдари „Вълшебни ритми“ гр. Нови Пазар, който се проведе на 20-22.04.2012г. в читалище „Христо Ботев-1872“ гр. Нови Пазар, организиран от Министерство на Културата, Министерство на Образованието, Младежта и Науката, Община Нови Пазар.

Гайдарите взеха участие в трите възрастови групи – в категорията за изпълнители на каба гайда, както и с едно трио, и един дует в категорията на камерни гайдарски състави до 7 човека, а в категорията за гайдарски състави над 7 човека с един октет.

Представянето на смолянчани е било блестящо, тъй като са присъдени седем първи, две втори, една трета и една специална награда в различните категории за изпълнители, а ръководителят г-н Илчев беше награден за високите си успехи в обучението на изпълнители на каба гайда.

Представители от състава вземат участие за четвърти път в този фестивал и за пореден път получават признание за техния труд от журито, председателствано от проф. Милчо Василев, който в момента е ректор на АМТИ гр. Пловдив.

Тази година участие взеха – Никола Марковски, Райчо Палагачев, Алекс Димитров, Михаил Сакалиев, Христо Янев, Стоян Янев, Иван Дурев.

След успешното участие журито за пореден път обяви, че школата на Костадин Илчев е най-добрата за каба гайдари в Република България.

Вирни се горе