Заляха депутат с жалби за набези от глигани, 6 родопски села искат разрешаване на извънреден лов

Заляха депутат с жалби за набези от глигани, 6 родопски села искат разрешаване на извънреден лов

Жители на община Баните заляха депутатът от Коалиция за България с жалби срещу набези на диви прасета. Представители на селата Малка Арда, Давидково, Загражден, Стърница, Глогино и Босилково използваха посещението на народния представител за празника на общината, за да се оплачат, че глигани нападат и унищожават нивите с картофи, които засели преди месец. Инвазията на животните заплашва да остави населението без препитание и храна. Освен картофените градини, стадата с глигани ровят ливадите. Собствениците коментираха, че по този начин те стават неизползваеми и нямат да могат да съберат достатъчно сено. Разораните пасища крият рискове и от налагане на санкции.

Местните са уверени, че причина за невижданата глиганска агресия е ловностопанснкия участък „Сливка” в землището на община Баните. По думите им, концесионерът на ловното стопанство не изпълнява договора и държи изкуствено събраните диви прасета гладни. „Животните са гладни и затова нападат селата”, категорични са потърпевшите и настояха депутатът да постави въпроса в Министерството на земеделието и храните.

Ловците от местните ловни дружинки предлагат, или да се разреши спешен острел на глигани, или да се прекрати концесията на стопанството и грижата за дивеча се предостави на местните авджии.

Хората от засегнатите селища припомниха, че преди години е давано разрешение за острел на проблемни прасета и призоваха Дора Янкова да съдейства, за да се разреши намаляване на популацията.

Още два проблема бяха поставени от жители на Баните пред Дора Янкова с молба за спешна намеса.

Представители на село Малка Арда алармираха, че работещи в Дома за мъже с психични разстройства, в съседното Петково, са били принуждавани да сменят местожителството си, за да може да се увеличи изкуствено населението с цел гласуване в полза на сегашния кмет. В противен случай били заплашвани с уволнение.

Бе подаден сигнал и за предоставяне на огромни държавни площи на съмнителни бизнесмени, които нямат животни, но получават субсидии за площ. Над 600 декара държавна земя в Баните била предоставена от правителството на ГЕРБ. Освен това били „щадени” от проверките на Разплащателна агенция. Хората настояват пасища да се дават само на хора с животни, както и с предимство на местното население.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе