ЗА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА И РОДОПСКИЯ РЕГИОН ЩЕ НАСТОЯВА ДОРА ЯНКОВА

ЗА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА В МАЛКИТЕ НАСЕЛЕНИ МЕСТА И РОДОПСКИЯ РЕГИОН ЩЕ НАСТОЯВА ДОРА ЯНКОВА

ДИЯНА ЧАУШЕВА: ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА, С КОИТО Е НАДАРЕНА ОБЩИНА ДЕВИН ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ В ПОЛЗА НА ХОРАТА ОТ ОБЩИНАТА

На предизборните срещи проведени от кандидатите за народните представители на коалиция “БСП за България” – Дора Янкова, Христо Беров и Дияна Чаушева на 5 март с хората от село Беден и село Брезе беше обсъдено състоянието на селата в този край, политическата ситуацията в страна и платформата на социалистите за управлението на страната.

Жителите на селата споделиха проблемите си с кандидатите – крайната бедност, довела до озверяване на хората, липса на работни места и перспективи, лоша инфраструктура.

Дора Янкова представи листата на БСП за област Смолян и очерта основните аспекти на актуалната политическа ситуация в страната- изборът на генерал Радев за президент, който донесе много надежда за промяна на политическото статукво в страната, което досега се изразяваше в пълно доминиране на ГЕРБ в цялата държавна власт. Янкова изрази своите прогнози, че политическата съдба на ГЕРБ ще бъде като тази на НДСВ, след като Борисов вече не бъде фактор в българския политически живот. Малък знак за това е и пропукването на мнозинството в общински съвет -Смолян с трима съветници от ГЕРБ , които участваха в смяната на председателя на Общинския съвет. Дора Янкова категорично заяви, че „Ние от БСП искаме една сериозна национална политика и искаме промяната в България да бъде голяма. През управлението на ГЕРБ се задълбочиха различията между 6-те големи града и останалите населени места в страната. Контрастите между регионите са крещящи. Ние предлагаме публично-инвестиционна програма за малките населени места, които не са получили европейски средства за да се компенсират различията в тяхното развитие. Трябва да има преизчисляване на пенсиите и да се гарантират социални и здравни услуги за хората в района. Социалистите настояваме за социална политика и справедливост. Имаме лидер, който да поведе държавата в лицето на Корнелия Нинова. Имаме нужда от силна подкрепа. Гласувайте с номер 10 !“

Янкова коментира и появата на Бойко Борисов на националния празник в Девин, който вместо да излезе пред гражданите, остана затворен в хотела и на следващия ден даде пресконференция. Тя заяви:„Подигравките на Борисов не ги приемаме. В Родопите трябва да не сме агресивни. Девин е балнеоцентър, а Пампорово е зимен курорт. Тази агресия на богаташите към националния ресурс не може да бъде безкрайна. Трябва да се мисли и за обикновените хора в Брезе и Беден и да се създават условия за развитие на курортно-туристически потенциал на района. Освен лечебната вода има и етнографски потенциал, който може да бъде разкрит“.

В Беден и Брезе Дора Янкова засегна и темата за санирането, за която услужливо се пропуска да се каже, че всички ще плащаме цената за санирането и то съвсем не е безплатно. Освен това не е солидарно и справедливо. След като в градовете има възможности за санирането, а в селата няма, защо всички ще плащаме цената за санирането. Тя зави още, че на българина не приляга да е ляв и беден и да дава гласа си за дясна политика. Дясната политика прави богатия по-богат, а бедния по-беден. Големите играчи в дясното пространство на терен говорят популистично, но в парламента гласуват закони в подкрепа на богатите.

Кандидатът за народен представител Христо Беров по време на срещите заяви, че за първи път посещава тези села и е страшно впечатлен от потенциала им за развитие. Той сподели мотивите си за участие в листата с хората: „Родопчанин съм. Необходимо е района да се развие. Той има сериозен потенциал за да даде достоен живот на неговите жители. Да мислиш за доброто на хората не е нещо лошо. Левите хора носят своето отношение към обикновения човек и неговите болки. Убеден съм, че нашия район създава много качествени хора, но те не остават тук за да работят за развитието на района. Повечето от тях са в чужбина. Големият бизнес не се интересува от малките хора. Няма как да има достоен живот без държавата да заеме своето място. Не се страхувайте, гласувайте за БСП. С малко усилия нещата ще се получат“.

Председателят на Общинския съвет на БСП – Девин и кандидат за народен представител Дияна Чаушева започна своето изявление на предизборните срещи в с. Беден и с. Брезе с темата за местния референдум за Беденската минерална вода и пещерата Дяволското гърло.

Референдумът беше иницииран от местната общност. За провеждането му са събрани 1600 подписа (легитимни) след извършена проверка от ГРАО. Група съветници внасят вече два пъти докладната записка за провеждането на референдум в общински съвет Девин. Предложението им е местния референдум да се проведе заедно с парламентарните избори за да се спестят средства. Но това не се случва поради бойкот от страна на групата съветници на ГЕРБ.

Дияна Чаушева заяви: „Референдумът е изключително важен, защото природните богатства, с които е надарена община Девин трябва да се използват в полза на хората от общината. Зад цялото предизборно политизиране на референдума от страна на ГЕРБ прозира прокарването на частни интереси в ущърб на обществените“.

Дияна Чаушева коментира и въпроси свързани с образованието и здравеопазването на хора в Девин. И накрая споделя, че не я е страх да казва истината и да отстоява интересите на хората от Девин и заяви: „Няма да престана да бъда на страната на бедните, онеправданите и всички хора, които милеят за родното и справедливостта!“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе