В теоретичния парламент от Смолян влизат Дариткова,Славов,Янкова и Карадайъ

В теоретичния парламент от Смолян влизат Дариткова,Славов,Янкова и Карадайъ

Кандидатдепутатските листи вече са известни. “24 часа” с помощта на експерти направи изчисления за това кои от тях имат шансове да влязат в следващия парламент.

Този списък е прогнозен, може да служи за обща ориентация и няма претенция да отрази съвсем точно списъка на избраните депутати, който ще видим в дните след изборите на 12 май.

Първо, до изборите има повече от месец, в който са възможни всякакви изненади. Второ, броят на депутатите, избрани по отделните райони от различните листи, може да се промени в зависимост от много фактори, включително и от избирателната активност, както и от това дали в парламента ще влязат примерно 3, или 5-6 политически сили. Както е известно, за да бъде избран един депутат, ще са нужни около 16 хиляди гласа,

съответно за двама – 32 хиляди, и т.н., но след това се извършва преразпределение на гласовете по метода “Хеър Ниймайер”.

Изчисленията ни се базират на усреднените резултати за ГЕРБ, БСП, ДПС, “Атака” и “България на гражданите” на петте представителни социологически изследвания, които бяха оповестени в последните 20-ина дни.

Според данните на “Галъп”, “Медиана”, МБМД, “Алфа рисърч” и НЦИОМ най-голяма е вероятността тези пет политически сили да прескочат 4-процентната бариера за следващия парламент.

Помолихме изборния експерт проф. Михаил Константинов да преизчисли усреднените резултати в парламентарни мандати. Така се оказва, че ГЕРБ получава 100 места в парламента, БСП – 78, ДПС – 26, “Атака” – 20, “България на гражданите” – 16.

Проф. Константинов обаче уточни, че истинският резултат на ДПС вероятно ще е с 3-4 мандата повече заради неотчетените в проучванията гласове, които ще дойдат от Турция. Това според експерта ще намали в съответните райони с по един мандатите на ГЕРБ или БСП, а вероятно и на Атака. Така че в крайна сметка ДПС ще има 29-30 мандата, прогнозира проф. Константинов.

По изчисленията на проф.Константинов в следващият парламент влизат Дора Янкова-БСП,Даниела Дариткова и Николай Славов – ГЕРБ и Мустафа Карадайъ -ДПС.

Вирни се горе