Стоян Марев, Нова Република: Обществото трябва да бъде освободено от мъртвата хватка на корупцията

Стоян Марев, Нова Република: Обществото трябва да бъде освободено от мъртвата хватка на корупцията

Визитка: Стоян Димитров Марев е роден на 22.07.1952 г. в гр. Чепеларе в семейство на учители. Средно образование завършва в гимназия с преподаване на английски език “Г. Кирков“ – Пловдив. През 1977 г.се дипломира като юрист в Софийския университет. До 1982 г. работи по разпределение като юрисконсулт в МЗ “Борис Антов“ – гр.Брезник. От 1982 г. до 1990 е следовател при ОУ на МВР- гр.Смолян,в специализирано звено за разследване на стопански престъпления. От 1992 г. до настоящия момент работи като адвокат в Адвокатска колегия – Смолян. От 2013 г. е член на Адвокатски съвет – Смолян, а от 2016 г. негов зам.-председател. Член на ръководството и бивш председател на Сдружение “Християни“, организирало построяването на църквата “Успение Богородично“ в Пампорово. Президент на Ротари клуб Смолян в периода 1993-1994 г. Бил е два мандата общински съветник в ОбС – Смолян, и ръководител на групата съветници при управлението на СДС в община Смолян в мандата на Данчо Киряков. След напускането на СДС през от 2004 г. става учредител на ДСБ. Областен председател на ДСБ. Женен, със син и дъщеря.

Смятате, че просперитетът на страната ни ще дойде само след преборване с корупцията, защо?

Това е азбучна истина. Съществува проверена от времето зависимост, според която по-малко корупция означава по-голям икономически растеж, повече външни инвестиции. В момента корупцията е прояла държавата във всички власти, на всички нива на управление. Това води до огромни кражби, до несправедливо разпределение на материалните блага и парични ресурси. Очертава се един малоброен елит, който присвоява огромната част от тях чрез корупционни сделки, чрез нагласени обществени поръчки,чрез изработване на схеми за „комисионни“, чрез фалиране на банки, и от другата страна-останалата част-мнозинството от хората, които правят опити да се спасяват поединично, а голяма част от тях изоставени напълно от държавата. В обществото най-силното чувство в момента е това за въпиеща несправедливост. Във всичко. И това няма да спре докато не се проведе решителна антикорупционна битка чрез съответни органи: на първо време чрез създаване на антикорупционна дирекция в прокуратурата и приемане на антикорупционно законодателство още в първите няколко месеца на мандата на новия парламент, провеждане на операция „Чисти ръце“ в съдебната система, МВР и службите, а на по-късен етап изграждане на антикорупционна прокуратура по румънски модел и промяна на балансите в съдебната власт. Само така, ако обществото бъде освободено от мъртвата хватка на корупцията, ще бъде възможно провеждане на необходимите реформи във всички сфери, ще бъде възможно справедливо разпределение на благата в обществото, което неминуемо ще доведе и до просперитет на нацията.

В програмата ви е заложено да съкратите наполовина администрацията. Няма ли да загубите от това по време на предизборната кампания?

Всяка реформа е свързана със съпротива и пораждане на известен негативизъм. Съкращаването на администрацията наполовина няма да стане кампанийно и по чисто политически подбуди, както сме били свидетели много пъти досега. Съкращаването ще стане като бъдат оставени на работа най-подготвените специалисти, след като бъдат създадени механизми за преквалификация на освободената работна ръка, преди хората да бъдат съкратени, така че да могат бързо и по-лесно да си намерят друга подходяща работа. С освободените средства предвиждаме да се повишат заплатите на останалите работещи в администрацията с около 30%, но само срещу доказано реално и качествено извършени услуги на гражданите. Част от административните структури – до 25 % ще бъде прехвърлена към общините, за да е по-близо до хората. Смятам, че хората ще одобрят такава реформа в администрацията, защото това ще повиши качеството и бързината на услугите. Следва да се има предвид, че и въвеждането на повече електронни услуги само по себе си ще доведе до отпадане необходимостта от раздута администрация. Но без реформа в тази област нещата няма да се подобрят. Така че поемаме риска някои да бъдат недоволни от намеренията ни, но това трябва да се направи в името на по-голям обществен интерес. По този път са минали болезнено и други страни от бившия Източен блок, които сега са доста напред от нас, като за това е допринесло и извършването на тази реформа.

Защо според вас трябва да бъдат закрити Регионалните инспекторати по образование?

По-точно в програмата на “Нова Република” е застъпено намерението да бъде съкратена администрацията в образованието с 30%, като считаме, че по този начин образователният процес ще бъде освободен от излишната бюрократичност и административност. Тази идея е свързана и с разбирането ни за необходимост от децентрализация на образованието и предоставяне на реална автономия на училищата и учителите при определяне на организационните форми, учебното съдържание и учебните програми.

Какво още планирате в сферата на образованието?

Много неща се предвиждат в програмата на “Нова Република” и не е възможно в рамките на едно интервю да се спомене всичко, но най-важните са: повишаване средствата за образование минимум до 5.6 % от БВП (в момента той е 3.3%); незабавно вдигане на учителските заплати с 20%; развиване на дългосрочни взаимоотношения между образованието и бизнеса с оглед нуждата му от кадри и др.; да се въведе модел на професионално ръководство на висшите училища; държавните висши училища да подлежат на публична отчетност и др.

Определиха вашата листа като „седесарска”, как приемате това – като упрек или комплимент?

Не приемам това определение нито като упрек, нито като комплимент. В края на краищата в началото на промените всичко тръгна от СДС. Тези три букви бяха символ на надеждите на хората за свободен и достоен живот след комунизма. Аз самия тогава тръгнах от редиците на СДС, така е и с много други хора и в ДСБ и в “Нова Република”, дори и в ГЕРБ. В този смисъл човек не може да се отрече от миналото си и не мога да приема като упрек това, че листата е наречена „седесарска“. Този период, това е част от биографията на някои лица от листата. Но при отговора на предишните ви въпроси ясно посочих и тук отново го повтарям, че въпреки, че в СДС има много на брой и много стойностни хора, ние с тях сега сме на различни писти в настоящето и нямаме общ път докато те не се отърват от случайните атоми, които приемат като коалиционни партньори само и само да се доберат до заветните проценти и властта и не изберат да се върнат при демократичните ценности, които ни обединяваха в началото, и чийто изразител вдясно сега е “Нова Република”.

С какво смятате да привлечете десните избиратели в Смолянска област?

Десните избиратели в Смолянска област са като десните избиратели в страната. Може би това, което е специфично за тях тук, е по-осезателната липса на перспектива, предвид отдалечеността ни от центъра, от лошата инфраструктура, която затруднява връзките с останалата част от страната и слабото икономическо развитие на региона. В този смисъл мое твърдо убеждение е, че трябва държавата да предвиди законодателно мерки, които да съдействат за преодоляване изоставането на по-слабо развитите планински и полупланински райони, какъвто е нашият. Това може да стане по различни начини. В Европа има отлични примери за ефективно подпомагане развитието на такива райони, които поради специфичните си климатични и демографски особености се нуждаят и от специфичен подход при решаване на проблемите. В тази дейност са включени както държавата, така и местни инициативи, и това засяга дори територии на различни съседни държави. Това в нашия регион може да се случи съвместно с пограничните планински и полупланински райони в Северна Гърция. Моето виждане е ,че чрез законодателни решения трябва да бъде създадена по-добра основа за развитие малкия и среден бизнес в областта на планинския туризъм във всичките му форми и многообразие, като средство за просперитет на малкия и среден семеен местен бизнес, за какъвто имаме прекрасни природни дадености; за развитие на малкия и среден бизнес в сферата на услугите, които съпътстват предлагането на туристическия продукт; за стимулиране развитие на малки екологично чисти производства, като се стимулира обучение и подготовка чрез квалификация и преквалификация безработни при извършване на административната реформа, за да бъдат обезпечени с кадри; да се подкрепят чрез данъчни стимули започването на малък и среден бизнес в такива райони; да се провежда неотклонно политика в областта на специфичното планинско селско стопанство за стимулиране и подпомагане на съществуващите малко на брой и създаването и укрепването на нови малки ферми, в които да се произвеждат екологично чисти продукти, с които да излизат на пазара. Всичко това, ако бъде изпълнено професионално и качествено, би трябвало да доведе до съживяване на нашия регион, до задържане на хората по места, до стимулиране завръщането на тези, които са го напуснали ,да привлекат и нови безработни хора от вътрешността, които да стартират малък и среден бизнес при по-благоприятни условия.

Как стартира кампанията на „Нова Република” в нашия регион?

Кампанията ни стартира без излишен шум, но достатъчно отговорно. Основните цели, които си бяхме поставили, се постигат. Искахме да се обозначим кои сме “Нова Република”. Популяризираме основните послания от програмата ни по всички възможни информационни канали – в социалните мрежи, печатни издания. Предстои това да стане и в радиото и местната телевизия. Стараем се така да провеждаме кампанията, че да стигнем до хората, като разговаряме отблизо с тях, а не само опосредено – чрез медии. И не участваме в плакатната война, която водят другите, тъй като това е вече отживелица за нас.

На пресконференцията обявихте, че има огромен неизползван потенциал в туризма, какво имахте предвид?

На този въпрос отговорих по-горе отчасти. Тук искам да посоча още нещо, което считам, че е важно. Известно е, че поради географските и климатични дадености, в нашия регион е развит по-силно зимният туризъм. С днешна дата той се развива сравнително добре, забелязва се тенденция на обединяване усилията на основни играчи (в добрия смисъл на думата) в този бизнес с цел предлагане на по-добър туристически продукт – доказателство за това е тематичното свързване на Пампорово с Мечи чал. В тази насока има още много неизползвани възможности. За тях като че ли много хора не са готови, но в по-далечна перспектива, предвид климатичните промени, е необходимо отсега да се гради стратегия. Имам предвид неизползваните все още възможности на проекта “Перелик”. Моето виждане е, че за да се справим в по-близък план с конкуренцията на другия голям зимен курорт Банско, а в по-далечен план – с предизвикателствата на климатичните промени (глобалното затопляне), което ще изисква наличие на зимна инфраструктура на по-голяма надморска височина, неминуемо тези три ядра – проектът Перелик (който, убеден съм,че ще бъде изпълнен в най-близко бъдеще), Пампорово и Мечи чал трябва а да обединят под някаква приемлива форма усилия и излязат на пазара с общ туристически продукт. Това може да изглежда сега абсолютно неприемливо и като ерес, но аз лично считам ,че това е по-доброто бъдеще. По отношение на по-малките участници в туристическия бизнес, считам, че има още неизползван потенциал и в развитието на летния туризъм. И трябва да се изгради обща стратегия за по-пълното натоварване на наличната база в тези курорти и през другите сезони, освен зимата. В областта на алтернативния и селски туризъм, които са сериозен сегмент от туризма, и които вече имат добри традиции, е необходимо да се подобри екологичната среда, в която те се развиват. Замърсяване на природата е сериозно предизвикателство и действа отблъскващо на желаещите да се любуват на красивата ни природа. Достатъчно е да спомена „чистотата“ около речните корита, на места около екопътеките и др. Необходимо е да се създаде по богата и разнообразна програма за развлечение и приятно прекарване на гостите в региона, като е добре това да се съчетава с популяризиране на съществуващите специфични родопски традиции, занаяти и др.

Обещавате децентрализация на местните данъци и такси. Това няма ли да повлияе негативно на по-бедни и по-слабо развити икономически райони, като нашия?

Не считам, че ако законодателно се приеме 50% от данъка върху доходите на физическите лица и 50% от данъка върху печалбата на юридическите лица да остава по законодателен път в общините, където са генерирани, ще повлияе негативно на по-бедните и слабо развити региони. На първо място, след като този въпрос е уреден със закон, тези допълнителни средства ще остават със сигурност, без да зависят от волята на централната власт и без политическа „целесъобразност“в общините – там, където са изработени. Това също така не означава, че нещо ще засегне и ще промени досегашните източници на финансиране на общините, които ще останат както досега. Говорим за нещо повече, нещо допълнително, което ще увеличи финансовите възможности за самостоятелно опериране в различни области на общините, а не това да става за сметка на досегашния начин на формиране на бюджетите на общините.

Казвате, че ще работите за икономическо съживяване на региона и задържане на младите в Родопите. По какъв начин може да се направи това?

И на този въпрос вече отговорих по-горе. Едно е сигурно: с призиви и обещания това не може да се случи. Младите хора са добре ориентирани, те много добре ще разпознаят мерки с еднократен краткосрочен ефект, които обещават популистките партии от приемане на дългосрочна стратегия за необратимо създаване на среда, в която за тях да се гарантират възможности да се реализират и постигат по-добър стандарт на живот. Сигурен съм, че много от тях ще искат да останат в региона, ако са сигурни, че могат да постъпват на работа по специалността си и благодарение на показани способности, а не по партиен признак, който стимулира некадърността. Ако те знаят, че при доказване на професионализъм в работата, няма да бъдат изложени на партиен и административен произвол, ако знаят, че не трябва да се борят с планина от административни регулации, бюрократично бездушие и чиновнически рекет, за да започнат свой собствен малък бизнес, ако знаят, че при доказан професионализъм имат шанс за кариера в професията, ако знаят, че корупцията няма да изяжда възможността до тях да достигат средства от европейски програми, а ако знаят, че когато несправедливо са ощетени, ще има справедливо правосъдие, и още,и още…, те със сигурност в голямата си част биха останали тук, в родните места, вместо да търсят по-добър живот далеч от дома – в големите градове и чужбина. Затова ако създадем такива гаранции, регионът ще се съживи и младите ще се задържат тук, вместо да търсят поминък навън.Такива мерки предвижда програмата на “Нова Република”.

Как смятате да облекчите живота на хилядите родопчани, които търсят препитание в чужбина?

След като вече са избрали да отидат в чужбина, това, което може да се направи за облекчаване живота на тези хиляди родопчани, е да не позволяваме да се къса връзката с родината. Трябва те да усещат и да знаят, че държавата не ги е изоставила. За целта трябва да се стимулира развитието на избирателните права на тези хора, като се облекчи правото им на глас – чрез разкриване на достатъчно секции, които да позволят удобно упражняване на това тяхно конституционно право чрез въвеждане на електронно гласуване и др. Така те ще се чувстват значими за определяне бъдещето на страната, което е вид ангажимент към управлението й. Трябва да се оказва по-голяма и ефективна помощ от посолствата и консулствата ни в чужбина като на свободни граждани, а не като поданици, както е сега в много случаи.Трябва да се стимулират под различни форми разкриване на български училища, школи и др.образователни форми, там, където има по-големи общности, за да се поддържа българската искра у подрастващите. Най-важното, което биха могли да направят политиците за тези хора е, да променят страната ни така, че тя да предложи по-добри условия от чужбина и хората да намират тук възможност за по-достойна съдба, а не да бягат от държавата като от мащеха. Това също означава да изградим Нова Република.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе