Стефан Сабрутев: Ще забраня общината да пазарува от моя магазин, ако бъда избран за кмет

Стефан Сабрутев: Ще забраня общината да пазарува от моя магазин, ако бъда избран за кмет

ОТКРИТО ПИСМО ОТ СТЕФАН САБРУТЕВ,

Кандидат за кмет на община Смолян

До господин Николай Мелемов

Уважаеми господин Мелемов,

Тъй като моите търговски взаимоотношения с община Смолян представляват особен интерес за вашето обкръжение, което не пропуска да разпространява манипулативно и тенденциозно „факти” в публичното пространство, Ви предоставям моя отговор. Дори се твърди, че е получена от администрацията информация по Закона за достъп до обществена информация въз основа на което се отправят обвинения, че фирма „Чечосан”, която ръководя, е била облагодетелствана от общината. Чудесно е, ако администрацията този път е реагирала мълниеносно при даването на отговора. За да се убедя в професионалната реакция на общинските служители, моля да бъдат публикувани входящият номер и датата на въпросното питане, както и изходящият номер и датата на предоставения отговор. Така ще разберем как общината се отнася към отправените към нея питания от гражданите по Закона за достъп до обществена информация – защо на едни въпроси се отзовава мигновено, а на други бави отговорите в нарушение на заложените от закона срокове.

Тъй като Вие твърдите, че сте за откритост и прозрачност, смея да се надявам да оповестите аналогични справки за финансовите отношения на общината с фирми и хора, свързани с листите Ви за общински съветници от предходните и сегашните избори, както и на служители от администрацията и свързани с тях лица и фирми. Гарантирам, че ще се натъкнем на много любопитни факти, ако станат публично достояние и останалите търговски отношения на общината с други фирми и особено ако се разкрие кои личности всъщност стоят зад тях. Обществеността трябва да разбере какви изгодни и неизгодни договори са обслужвани с общинските финанси и каква финансова политика е провеждана.

От друга страна се надявам същата откритост и прозрачност да проявят кандидатите за общински съветници и досегашните членове на местния парламент от ГЕРБ, както и служителите на общинската администрация, които да публикуват същите данни, които аз по-долу съобщавам, за свързаните с тях фирми и физически лица. Като един открит човек прилагам справка за търговските ми отношения с община Смолян за последните 10 години. Така гражданите сами могат да направят изводи доколко общината в качеството й на мой клиент е от съществено значение за моята търговска дейност.

Данни за последните 10 години:

  1. ”Чечосан” ЕООД е най-голямата търговска фирма в област Смолян и за този период е реализирала оборот от 89 милиона лева.

  2. Община Смолян е закупила за целия посочен срок стоки за 475 000 лева, което е под 0,5 процента от общия оборот на фирмата. Подчертавам – това е оборот, а не печалба.

  3. В същото време, сумите, които „Чечосан” ЕООД надлежно е заплатила на общината под формата на данъци, такса смет, други такси и разрешителни, наеми са над 250 000 лева.

  4. Средно около 60 жители на община Смолян са изхранвали своите семейства, получавайки редовно заплати от фирмата и съответно като потребители техните доходи са се вливали в общинската икономика.

  5. Фирма „Чечосан” редовно внася дължимите данъци към държавата и осигуровките за своя персонал.

Да оставим на жителите от нашата община, които са достатъчно интелигентни, сами да преценят дали аз и управляваната от мен фирма се е облагодетелствала за сметка на общината. Аз няма какво да крия.

Коректността изисква да публикувате оборота на общината с всички останали фирми, които са ви доставяли и продължават да доставят строителни материали / включително електро и В и К части, бои, лакове и т.н./. Както и да помолите контрагентите да оповестят същите справки със същите параметри, предоставени от мен – общ оборот и какъв процент от оборота са сделките им с общината, осигурена заетост, платени данъци и т.н. Нека да надникнем и в договорите на общината с другите фирми, доставчици и лица със свободни професии – фактите може да се окажат много изненадващи. Например и досега не е даден отговор какви са изплатените средства на външни адвокати за правно обслужване на общината, при положение, че тя разполага с добре попълнен със специалисти юридически отдел.

Освен че не съм злоупотребил с финансови ресурси на община Смолян, през всичките тези години аз съм един от най-крупните постоянни дарители – включително и на кметства в нашата община, изоставени без никакви средства от Вас. Да не говорим за различни институции, храмови настоятелства, пенсионерски клубове и просто хора, изпаднали в беда или нужда. Но от това не искам да правя политика и предизборна пропаганда.

Вече отговорих в едно интервю за евентуален конфликт на интереси, ако бъда избран за кмет: ще забраня общината да пазарува от моя магазин.

С уважение: Стефан Сабрутев

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе