Стефан Сабрутев: Ще има промяна! Доброто идва!

Стефан Сабрутев: Ще има промяна! Доброто идва!

Господин Сабрутев, предизборната кампанията е към своя край! Каква е оценката ви за нея?

Рано е още да се дават оценки, защото оценката я дават тези, към които е насочена. Ще се опитам да се отдалеча от пристрастията си. Като цяло бе позитивна кампания. Може да се изключат няколко опита за по крайни хватки, но те ще си останат нещо като градски фолклор.

Кое имате предвид като по крайни?

Опити да се очерня личността на даден кандидат. В Смолян се познаваме и малцина са онези, които подобни неща биха им повлияли. За това през цялата кампания по разясняване на идеите и действията, които искам заедно с хората от Смолян да наложим в управлението не си позволих и не само на себе си, а и нa екипа, с който работя да се очерня заради самото очерняне. За това предложих на всички кандидати за кмет на общината Харта на обединението и тя се прие добре.

Но вашия основен опонент, не присъства?

За мое съжаление при него явно са надделели мненията на ястребите. Те имат нужда от война за да се докажат и пред него самия, че са нужни.Въпреки това съм убеден, че той не би имал забележки към нито една от точките в нея. Не вярвам, той да е против, опазването на природата ни, или на това да добруваме, или пък срещу това да работим заедно за привличане на инвеститори. Още повече съжалявам, че не дойде и заедно с всички други кандидати от общината да покажем на България, че хората от Смолян, можем да преодолеем партизанщината и да сме обединени в името на добруването ни. Въпреки неприсъствието му, всички успяхме да свалим за малко бойните доспехи и да си подадем ръка за идеи, от които зависи бъдещето на всички ни.

В обществото се говори, че това събиране, коeто вие организирахте, е предпоставка за гласуването на балотажа!

Първо нека мине първият кръг на изборите и тогава, каквото избирателя посочи с волята си! Не вярвам, че на хората от Смолян може някой да им наложи даден начин на мислене или пък как да гласуват. Не си представям, че лидер на политическа партия в общината ще накара някой да гласува за статуквото. Всички в Смолян искаме промяна. На всички ни е ясно, че има нужда от различен подход към управлението на общината. Няма човек, с който да съм разговарял и да не мисли, че безработицата, ниските доходи, бедността и мизерията са основните проблеми, с които трябва да се преборим. От тези разговори е убедеността ми, че Хартата няма да е политическа карта на разделението, а основа за добруването ни.

Но така остава впечатлението, че опонента ви е в изолация от всички други политически партии!

Не съм съгласен с това. Нас ни събра човечността и желанието за добруване. А как ще се случи това е въпрос на политика. Там всяка партия ще има възможност да обмисли кой и защо да е в изолация. Знам, че са правени опити от страна на опонента ми да търси подкрепа, която да е различна от тази на основата на идеи и политика, но слава Богу, към този момент никой не е приел. Това прави чест на политическите формации в общината и ми дава увереност, че този път нещата в общинският съвет ще са на различна основа.

Защо вторият в ГЕРБ, най- силният след премиера закри кампанията в Смолян, а от ваша страна председателя на БСП ще закрие в последния предизборен ден кампанията тук?

Да странно е. Вероятно и в двете политически централи имат информация, с която аз не разполагам. Може да е от проучванията, които показват, че ще имам преднина на първия кръг на изборите.

Вашето лично убеждение, какво е за първия тур?

Че ще има промяна и че доброто идва!

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе