Стефан Сабрутев: „Посредствено управление с много пропуснати възможности за развитие на града"

Стефан Сабрутев: „Посредствено управление с много пропуснати възможности за развитие на града"

Основна политическа цел на БСП е да спечели убедително изборите за кмет на община Смолян, кметовете на населени места и да получи мнозинство в общинския съвет

С абсолютно мнозинство общинската конференция на БСП Смолян, одобри за водач на кандидатската листа за общински съветници Стефан Сабрутев, който е номиниран и за кандидат-кмет на левицата. При подреждане на листата са взети предвид номинациите на основните партийни организации и принципите заложени в Устава на БСП за обновяване, приемственост, партийна лоялност, участие на млади лица и жени. Освен досегашните общински съветници в листата са включени и голяма група млади хора, както и изявени професионалисти и представители на граждани и коалиционни партньори. Това съобщи днес на пресконференция Милко Гавазов, председател на ОбС на БСП в Смолян.

Общинската конференция утвърди и голяма част от кандидатите за кметове на населени места.

Основната политическа цел на БСП е да спечели убедително изборите за кмет на общината, кметовете на населени места и да получи мнозинство в общинския съвет.

Акцент в пресконференцията бе и оценката на БСП за изминалия мандат на Николай Мелемов и общинския съвет. Нито едно от предизборните обещания на управляващите не е изпълнено. В грубо нарушение на закона, кметът не е представил програма за своето управление, нито е отчитал своята дейност пред общинския съвет. Управлението е започнало и продължило с безпрецедентна политическа чистка, като вместо млади и компетентни местни кадри, както е обещавано, на отговорни длъжности са назначавани активисти на ГЕРБ. Само на думи е останала подкрепата за местния бизнес и нищо не е направено за подобряване на бизнес средата. Общината се обезлюдява драстично. Пълен провал е данъчната политика, което е довело до рязко намаляване на собствените приходи. Крайно негативно е отношението на управляващите към културните институти в общината. Закрити са ДЮФА, общинският вестник „Родопски вести“ и кабелното радио. Извършени са сериозни посегателства върху фолклорен ансамбъл „Родопа“, Клуба на културните дейци, Художествената галерия и Планетариума. Силно бяха ограничени правата на кметовете на населени места и възможностите им за собствена инициатива.

Напълно беше обезличен и общинският съвет. Управлението на Мелемов е осъществявано в пълна непрозрачност и при затворени врати. В грубо нарушение на закона, на общинските съветници е отказвана информация свързана с изпълнението на техните функции.

„Вярно е, че в последните 3 месеца кипи дейност по смолянските улици и пътища – характерен предизборен ход, но гражданите избират своите управляващи за 4 години, а не за 3-4 месеца“ каза Милко Гавазов.

Остра критика към управлението отправиха и общинските съветници Рабие Кьосева, Иван Апостолов и Виолета Бояджиева.

Оценката на кандидата за кмет на Смолян, Стефан Сабрутев за изминалия мандат е: „Посредствено управление с много пропуснати възможности за развитие на града в правилна посока и за използване в максимална степен на европейски средства и механизми, предоставени от държавата. Ще провеждаме позитивна предизборна кампания, която ще бъде насочена към доброто на хората. Нашата цел е консенсусно управление в интерес на всички граждани от общината, подчерта Сабрутев.

Вирни се горе