Стефан Сабрутев: Нужно е селата да имат макар и малък, но свой бюджет за обществени цели

Стефан Сабрутев: Нужно е селата да имат макар и малък, но свой бюджет за обществени цели

Серафимовци поискаха информационно-туристически център на среща с кандидати за общински съветници на БСП

Кандидатът за кмет на община Смолян Стефан Сабрутев защитава позицията, че е нужно селата да разполагат, макар и с малък, но собствен бюджет, с който да се финансират някои местни инициативи. Това ще бъде една от промените в отношението към населените места, ако бъде избран за кмет, заяви той на среща с избиратели в село Полковник Серафимово. С приветствени думи към присъстващите се обърна инж. Атанас Устабашиев, председател на Областния съвет на БСП, който се гордее със серафимовските си корени. Още петима кандидати за общински съветници засвидетелстваха своето внимание към жителите на Серафимово – д-р Мариана Методиева, Мариана Саламбашева, Радой Краев, Александър Енгеров и представителят на коалиционния партньор Георги Славов. Христо Мусорлиев е кандидатът на БСП за селски кмет. Той не се нуждае от представяне пред съгражданите си, защото има зад гърба си три мандата като селски управник и отлично е запознат с проблемите на серафимовци.

Селото завинаги е свързано с Освобождението на Родопите чрез името на полк. Владимир Серафимов, разполага с природни ресурси, достатъчно известно е и би могло да се превърне в привлекателна туристическа дестинация, но неговият потенциал е „замразен”, посочи инж. Устабашиев. В тази връзка бе отправено предложение към бъдещата управа за откриване на туристическо-информационен център.

Новите идеи за развитие, които предлага Стефан Сабрутев, включват и съживяване на селата и им обещават бъдеще. Кандидатът на социалистите представи основни акценти от своята предизборна програма. С голямо одобрение бе посрещнато неговото заявление, че поне веднъж годишно ще прави отчет пред местното население и ще контролира отблизо как се водят общинските дела по населени места. Хората не спестиха огорчението си, че досегашният общински кмет, въпреки че е родом от Серафимово, нито веднъж през изминалия мандат не го е посетил, за да види с очите си какво се случва.

През следващата година селското читалище ще отбележи 90-годишен юбилей, но е в окаяно състояние. При бъдещо управление на социалистите ще се предоставят средства за ремонт. Със заселването на граждани от Великобритания в селото, то се прочу с т.нар. „Английски фестивал”. Изказаните пожелания за промени във връзка с организацията му зависят от способността да се договарят организаторите и жителите. В диалога с присъстващите се откроиха няколко проблема, за чието решаване хората търсят съдействие – ремонт за църквата, закърпване на пътищата, зимното почистване на селските улици, разреден график за сметосъбиране един път месечно, поддръжка на гробищните паркове, необходимост от постоянен служител – кантонер. Стефан Сабрутев разясни, че ще се поощряват местните инициативи за селски дейности с помощ от общината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе