Станишев: Няма да позволим на политическите ни противници да мачкат хората със страх

 Станишев:  Няма да позволим на политическите ни противници да мачкат хората със страх

В бюджет ‘2015 ще настояваме за допълнителни пари за производителите на ориенталски тютюн, заяви Дора Янкова

Призовавам ви денят за размисъл да е 4 октомври, а не 6 октомври – да не се хванете за главите с въпросите „леле, какво стана“ . ГЕРБ иска да води реваншистка политика и ако дойдат на власт няма да правят нищо по-различно от това, което видяхме когато бяха на власт, заяви лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в Доспат . Той обиколи общината в подкрепа на кандидатите от листата на „БСП – лява България“, заедно с Дора Янкова, Валентина Павлова и инж. Венцислав Венков.

„Няма да позволим страхът да мачка енергията, таланта, свободата и достойнството на хората, те да бъдат заплашвани с освобождаване от работа, ако не гласуват. Всички форми за сплашване ще ги събираме и се ангажирам да ги поставя и пред европарламента, и пред ръководството на Европейската комисия“, каза Станишев в качеството си на евродепутат.

„Платихме висока цена за коалицията ни с ДПС, но върнахме държавността, размразихме пенсиите, осигурихме повече социални помощи, увеличихме доходите за майки, отворихме девинската болница и се отърсихме от страха в обществото“, обясни Станишев. Целите на БСП в следващия парламент са много ясни – работеща икономика и правила, които да се спазват, за да може да има повече заетост и поминък в райони като Родопите и най-вече перспектива за младите хора, каза още той.

Станишев подчерта, че на БСП и трябва сила, която може да дойде с много силен вот. „25 години десните партии само грабят и разпродават държавата на безценица, хората преживяха разочарования, различни експерименти, лъжеха се по месии, дадоха власт на Костов, царя и Бориосов. Винаги обаче се сипят обвинения към БСП, която няма никаква вина нито за ликвидацията на селското стопанство и племенните стада, нито за продадените на безценица предприятия, нито за замразените доходи . Затова дайте ни сила, за да можем да реализираме в пълнота нашата програма“, призова лидерът на ПЕС. Той бе категоричен, че на България в момента й е нужна силна БСП и левица като носител на градивната политика за хората.

Не забравяйте, че изоставането в социалната политика по времето на Борисов и Дянков за 4 години няма наваксване, каза Дора Янкова и даде за пример, че всеки пенсионер е бил лишен за 4 години от 2800 лева заради неприлагането на „швейцарското правило“. „Помните какво правиха ГЕРБ 4 години във властта- замразяваха доходи, пенсии, закриваха болници, фалираха частни фирми, хората организираха бунтове, палеха се от отчаяние и мизерия. Това не бива да допуснем да се върне“, заяви Янкова и призова доспатчани да гласуват с номер 22 в бюлетината, защото политиката за развитие на Родопите идва само от БСП.

Янкова се обяви дребният бизнес, предприемчивите хора, селскостопанските производители да се самонаемат, сдружават, да кандидатстват по програми, а по-слабите социално да получават подкрепа от държавата.

В Родопите не искаме да бъдем ограбвани, лишавани от поминък, горите ни да бъдат ограждани, а хората сплашвани, защото който се опитва да ни плаши – ще им се върне, допълни Валентина Павлова. „Заедно бяхме когато се борихме за болницата, заедно протестирахме и когато ГЕРБ даде за 35 години под наем „Омана“ . Подкрепете ни, за да продължим заедно да се борим за нашите права и да продължи развитието на региона“, посочи Павлова.

Хората поставиха въпроса дали ще има ограничения в отглеждането на ориенталски тютютн, който е важен за общината поминък. Станишев и Дора Янкова обясниха, че ЕК не забранява производството на ориенталски тютюн, който е важна добавка в редица марки цигари, но няма да субсидира производството му. В бюджета за догодина ще искаме да бъде заложено перо, което да е национално дофинансиране за тютюнопроизводителите и да включва компенсацията за това, което вече няма да получаваме от ЕС, заяви Дора Янкова.

Жител на Барутин използва посещението на Сергей Станишев, за да призове народа да не приема подаръците на ГЕРБ – карти за игра и кибрит. „Картите ни ги дават, защото ще сме безработни при евентуално тяхно управление – за да играем като нямаме работа, а кибритът е, за да се запалим като стигнем дъното“, разшифрова мъжът в предпенсионна възраст.

Жители на Барутин дариха президентът на европейските социалисти с кошница от борови шишарки, боров мед и цветни вълнени чорапи, плетени от местна майсторка.

Доспат пък дари лидера с часовник и чаши с облика на града. Повече от 30 минути Станишев раздава автографи и се снима със симпатизанти.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе