С пита и мед посрещнаха Йотова и Янкова в Девин

 С пита и  мед посрещнаха Йотова и Янкова в Девин

Преди вас бяхме в ада, сега вярваме, че има светлина за региона, заявиха девинчани, благодарейки за работещата болница

С пита, мед и букети цветя посрещнаха депутатът от Коалиция за България Дора Янкова и кандидатът за евродепутат от левицата Илияна Йотова в девинската болница. Двете проведоха среща с ръководството и персонала на лечебното заведение, след което инспектираха ремонтните дейности на болницата, както и отделенията, в които вече се лекуват жителите на общините Девин, Борино и Доспат.

Янкова подчерта, че идва в Девин с голямо удоволствие. „Щастлива съм, че само за 11 месеца успяхме да изпълним голяма част от ангажиментите, които поехме, подчерта Янкова. „ С разкриването на болницата решихме една огромна несправедливост. В продължение на три години 30 000 души бяха оставени без лекарска грижа. Първото решение, което взехме бе да разкрием наново болницата, която вече работи с две отделения, предстои разкриването на още три. Правят се ремонти, доставя се и ново оборудване”, заяви Янкова.

Народният представител посети отделенията, като разговаря с пациенти, които в момента се лекуват. Хората благодариха за грижите на правителството и посочиха, че вече се чувстват по-сигурни, защото не се налага да пътуват десетки километри за лекарска помощ в Смолян или Пловдив. След разкриването на болницата туристическият бранш също е по-спокоен.

Зам.-председателят на Парламентарната група на БСП бе категорична, че държавата ще продължи да подкрепя общинското здравеопазване. Тя подчерта, че лечебните заведения в Девин, Златоград и Мадан могат да разчитат на финансиране и от инструмента „Водено от общността местно развитие”, където има средства за саниране и модернизация.

За 11 месеца правителството е разплатило 650 млн.лв. задължения на болниците в страната, оставени от ГЕРБ. „В момента чувам, че хората, които затваряха болници вместо да понесат отговорността за десетки смъртни случаи, обикалят и отричат политиката ни в областта на здравеопазването”, изтъкна Янкова.

В рамките на деня тя се срещна с жителите на селата Селча и Лясково, взе участие и в градска среща с обществеността на Девин.

Янкова призова гражданите да подкрепят кандидатите за евродепутати на Коалиция за България с номер 15 в интегралната бюлетина, тъй като Европа има нужда от по-справедлива политика. „Аз подкрепям листата на Коалиция за България, защото знам, че всички 17 кандидати са знаещи и можещи и ще бъдат силния глас в Европейския парламент, от който имаме нужда”, подчерта депутатът.

Та определи като цинични обвиненията на ГЕРБ за водената от правителството политика. „Цинично е да обикаляш и да твърдиш, че държавата отива към фалит при условие, че си управлявал до преди година, в резултат на което са изчезнали над 1 млрд. лв. от средствата за здравеопазване, закрил си над 100 хил. малки и средни фирми, довел си много хора до ръба на оцеляването”, подчерта Янкова.

Депутатът отбеляза, че БСП не се е отказала от идеята си да въведе мерки за по-ранно пенсиониране за трайно безработни в населени места с висока безработица и липса на работни места. „За съжаление БСП е единствената партия, която отстоява мярката в Народното събрание”, изтъкна Янкова.

Народният представител отбеляза, че развитието на Смолянска област ще продължи, както с обновяването на инфраструктурата, така и с прилагането на мерки за борба с безработицата и привличане на инвеститори.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе