Рабие Кьосева, общински съветник от БСП: Левицата ще гарантира първо работно място за младите хора

Рабие Кьосева, общински съветник от БСП: Левицата ще гарантира първо работно място за младите хора

Константин Николов

Г-жо Кьосева, в Световния ден на младежката активност 21 април, бихте ли разказали за най-сериозните инициативи на младежката организация на БСП – Смолян

-Световният ден на младежката активност мобилизира младите хора като основна движеща сила на позитивното развитие на обществото. Но в България според мен този ден по-скоро трябва да провокира сериозен размисъл в обществото за проблемите на младежите в страната. Те и семействата им се оказаха най-сериозно засегнати от последиците на некомпетентното и безотговорно управление на държавата през последните 4 години. Младежите са силно затруднени да се реализират в условия на стагнация на пазара на труда, да създадат семейство и да отглеждат деца. Освен това тяхната реализация се затруднява и поради липса на трудов опит, нередовна заетост и продължителни периоди на безработица. Световната икономическа криза, в комбинация с неадекватните антикризисни мерки и неефективната икономическа и социална политика на национално ниво, провеждана от правителството на ГЕРБ, принудиха българският народ да се бори единствено и само за съществуването си и физическото оцеляване. Да, спортът и условията за спорт като акцент в политиката на правителството на ГЕРБ са важни и нужни, но на фона на тежката ситуация в страната, в която безработицата е основен проблем не е логично спортът да бъде единствен приоритет.

Безработицата като че ли е най- тревожният проблем за младите. Как да се стопира този бич?

-От всички младежи на пазара на труда, безработните са 30%. Тревожно висок е процентът на продължителната безработица, който е 55,1%. Половината от незаетите млади хора са без работа повече от една година. Всеки шести над 20 годишна възраст никога не е започвал работа. Към категорията „безработни” спадат все повече млади хора със средно и висше образование. В края на март Българската стопанска камара излезе с данни, че реалната младежка безработица в страната е 40%. Няма целенасочена и дългосрочна държавна политика и стратегия по отношение облекчаване на проблемите на младите в България. Това води до демографски срив, развитие на огромен емигрантски поток и увеличаване на престъпността. Само за 2012 г., над 10 000 млади хора са напуснали страната.

Несигурността, безперспективността и напускането на страната от хиляди млади и компетентни хора е голяма болка за българското общество. Непрекъснато се говори за проблемите на младите хора от всички партии и управляващи досега, но няма ясна визия и концепция за тяхното решаване от политиците. Какво обещава БСП на младите хора като политики за решаване на техните проблеми?

-Необходимо е разработването на цялостна дългосрочна национална стратегия за младите хора, обвързана с реформи в образованието, с мерки за преодоляване на липсата на връзка между образованието и социално-икономическите потребности на страната и регионите и държавна подкрепа за стажуване и трудова реализация, особено в условия на икономическа криза и свит пазар. Образованието, което младежите получават, трябва да допринасят за тяхната конкурентоспособност и професионална реализация в България, в рамките на Европейския съюз и по света.

В Управленския проект за младежка политика, майчинство и деца на БСП, подготвен от Съвета за младежка политика, майчинство и деца на НС на БСМ, който председателствам, приоритетно е изведен въпросът за гарантиране на първо работно място. Чрез въвеждане на „Младежка гаранция“.- Какво представлява „Младежката гаранция“? Как ще се прилага?- „Младежката гаранция“ е важен инструмент за борба с високите нива на безработица сред младите хора. Партията на европейските социалисти настоява тази система да стане задължителна за всички държави- членки на ЕС. Европейският социален фонд може да гарантира средства за това. ПЕС се ангажира младежката безработица да намалее наполовина до 2020 г. при въвеждането на тази мярка от всички държави- членки. В момента повече от 5,5 милиона млади хора (22.4%) са безработни в Европа. Безработицата сред младите има опустошителни последици за тях, но също така и за европейската икономика: струва на държавите-членки на ЕС повече от 100 млрд. евро годишно. „Младежката гаранция“ ще бъде система от мерки, която не позволява младият човек да остане без предложение за работа, квалификация или обучение повече от 4 месеца след завършване на неговото средно или висше образование, или, ако вече е имал, но е загубил работното си място. Система от мерки за Младежка гаранция вече е въведена в Австрия (от 2008 г.) и Финландия, както и в Люксембург.Най-добрите практики от Австрия и Финландия могат да бъдат адаптирани към особеностите на българския пазар на труда.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе