Проф. Светла Бъчварова: Над 20 млн.лв. инвестиции по програмата за селските райони могат да влязат в община Баните, инициативността на кмета е важно условие

 Проф. Светла Бъчварова: Над 20 млн.лв. инвестиции по програмата за селските райони могат да влязат в община Баните, инициативността на кмета е важно условие

Зам.-председателят на комисията по земеделие и храни в парламента развенча лъжите на ГЕРБ за влизането на община Смолян в селската програма

Над 20 млн.евро инвестиции могат да влязат в община Баните до 2020 г. по Програмата за развитие на селските райони, но това зависи от активността и предприемчивостта на кмета, който ще управлява общината в следващите 4 години. Това заяви на среща в Баните депутатът от БСП Лява България проф. Светла Бъчварова, зам.-председател на Парламентарната комисия по земеделие и храни. Тя и колежката й от левицата Дора Янкова проведоха срещи с жители общината в подкрепа на кандидата за кмет от БСП Севдалин Хъшинов и кандидатите за общински съветници начело със Севда Чолакова.

Проф. Бъчварова дискутира с жителите на Баните възможностите за развитието на общината със средства на ЕС до 2020. Според разчетите на Баните й се полагат над 20 млн.лв. за публична инфраструктура, затова е важно кметът да бъде инициативен, да подготви и защитава добри проекти и да не се допускат никакви нарушения. Бъчварова насърчи хората, които се занимават със земеделие и животновъдство, да се запознаят добре с отделните мерки на програмата, която има големи възможности. Тя ги посъветва да се занимават още по-активно с традиционното земеделие и животновъдство, но и да се възползват от всички допълнителни дейности, които финансира програмата. Това ще позволи да се реализират много нови дейности, които сега липсват в Баните, а това ще разкрие работни места и доходност.

Кандидатът за кмет на БСП Севдалин Хъшинов отбеляза, че ако бъде избран за кмет на община Баните ще работи за справедливо и балансирано развитие на всички населени места. „20 млн.лв. допълнителни инвестиции са сериозен ресурс, който ще промени коренно облика на общината“, отбеляза той. По думите му всички средства, които има общината ще се разпределят според нуждите на населените места.

Дора Янкова призова жителите на Баните да са много по-активни и да подкрепят, гласувайки с номер 6 в бюлетината кандидатите на левицата. „Цялата парламентарна група на БСП застава зад Хъшинов и ще го подпомага в реализирането на програмата за управление и по-доброто на Баните“, категорична бе Янкова.

По –късно проф. Светла Бъчварова проведе среща с голяма група граждани и кандидат-кметове от община Смолян. Домакин на срещата бе Момчиловци и кандидатът за кмет на селото от БСП Костадин Керемедчиев. Бъчварова категорично развенча твърденията на ГЕРБ относно включването на община Смолян в Програмата за развитие на селските райони.

„Тези спекулации трябва да спрат, защото общината не отговаря на изискванията за включване в ПРСС и неразбирам, защото толкова много време хората се подвеждат умишлено“, заяви депутатът от БСП. Бъчварова обясни, че в новия програмен период селата на община Смолян могат да разчитат на инвестиции в размер до 20% от Оперативна програма „Региони в растеж“, съгласно Интегрирания план за развитие на общината. Тя добави, че всички земеделски производители и животновъди в селата на община Смолян също имат достъп до мерките на програмата за селските райони и ползват всички привилегии. „Спекулациите с Програмата за развитие на селските райони служат на досега управлявалите община Смолян за оправдание за липсата на инвестиции в селата и са безпочвени“, обясни депутатката от левицата.

По време на срещата се състоя голяма дискусия за развитието на картофопроизводството, горския сектор, ролята на кооперациите и алтернативите в областта на земеделието. Решено бе срещата да премине в дискусионен форум по земеделие, който да се провежда ежемесечно в различни населени места на област Смолян. Второто заседание ще е на 15 ноември.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе