Приветствие на Стефан Сабрутев към трупата на Родопския драматичен театър

Приветствие на Стефан Сабрутев към трупата на Родопския драматичен театър

Приветствие на Стефан Сабрутев към трупата на Родопския драматичен театър по случай премиерата на „Румеу и Жолиета от село Дунюву” на Крум Левов

СКЪПИ СМОЛЯНСКИ АКТЬОРИ!

ПРИЯТЕЛИ!

Смолянската публика съпреживява уникално събитие: премиера на „Театър на диалекта”, дългогодишна мечта на нашия съгражданин Крум Левов и на неговите колеги и приятели. Това бе най-съкровеното му желание – да види като цялостен пълноценен спектакъл на голяма сцена „Румеу и Жолиета от село Дунюву”, оптимистичната родопска пародия на прочутата Шекспирова трагедия. Не може да се направи по-добър подарък в памет на Крум от това истинско тържество на народната реч и родопския хумор. Не може да има по-голямо доказателство, че пазим спомена за него, от това да живеят неговите неподражаеми герои и да носят радост на зрителите. Смятам, че смолянската общественост трябва да подкрепя своите творци.

Като райковец и родопчанин, като родолюбец и предан почитател на Родопския драматичен театър от сърце благодаря на всички изявени професионални актьори, сред които е и народният артист на Руската Федерация Григорий Болшаков, на обичаните народни комици – „зевзеците”, на певците и музикантите, на режисьора Петър Тодоров, на директора на театъра Крум Филипов, на целия художествен и технически екип, чиято рожба е този спектакъл-празник, който ще има много дълъг живот, убеден съм в това. Защото дарява солидни дози оздравителен смях. Пожелавам на смолянската трупа все така да се стреми към творчески предизвикателства и експерименти в името на високите художествени ценности с цялата отговорност, която носи пред своята публика.

На добър час на този уникален спектакъл!

Дълбок поклон пред светлата памет на Крум Левов, творчески вдъхновител на Клуб „Зевзек”, ревностен радетел за опазване на родопския диалект и неговото словесно богатство!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе