"Празник на Единението и земята" , заедно на Гергьовден и Едерлез в Родопите

"Празник на Единението и земята" , заедно на Гергьовден и Едерлез в Родопите

На 6-ти май 2013 г. (понеделник) в 11.00 ч. на площад „Свобода“ (Стария център) в Смолян ще се проведе «Празник на единението и Земята» и предизборна среща на водачите на листи и подгласниците, кандидати за народни представители на Коалиция „ГОРДА България“. Гости на домакина на събитието Ефрем Моллов – водач на листата в 22 МИР Смолян, ще бъдат: съпредседателите на Коалицията – Слави Бинев и Явор Джиджев, проф. Боян Дуранкев, водач на листата на Коалицията в 23 МИР София, номиниран от протестиращите студенти за министър-председател. Специален гост на празника ще бъде евродепутатът Яцек Влосович, полски сенатор и ковчежник в групата на „Европа на свободата и демокрацията” в Европейския парламент, който идва, за да изрази подкрепата си към Коалиция «ГОРДА България».

Официалната част на събитието ще започне с химна на Родопите „Бяла съм, бяла юначе“ в изпълнение на автентичен гайдарски състав, след което съпредседателите на Коалицията Слави Бинев и Явор Джиджев, и проф. Боян Дуранкев ще представят водачите и Програмата на «ГОРДА България», а Ефрем Моллов, водач на листата в 22 МИР Смолян ще представи «Планът за развитие на Родопите». Празничната програма на площада ще продължи до 18.00 ч. с изпълненията на самобитни фолклорни танцови и гайдарски състави от региона, носители на духа,темперамента и силата на родопчани и привързаността им към Родопа планина и нейните традиции и ценности.

Програмата на официалните гости включва и посещение на с. Чепинци, община Рудозем, където ще се проведе среща с гражданите от района. Евродепутатът Яцек Влосович ще представи възможностите на ЕП за подпомагане развитието на местни икономически инициативи, както и да подкрепи отварянето на пътя между Република България и Република Гърция, който е асфалтиран от българска страна до граничната бразда, но на територията на Република Гърция е петокласен път. За жителите на района, отварянето на този транспортен коридор и свързването на Родопите с Беломорието е възможност за нови икономически, туристически, социални и административни връзки, за което е необходим старт на нов план за свързване на двете територии, които са неразделна част от Европа и Европейския съюз.

Празникът включва и дегустация на характерното за региона ястие – гергъовско агне на шиш, изпечено по стара българска рецепта.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе