Пламен Орешарски: Край на силовите способи в икономиката, държавата да стане изряден платец

Пламен Орешарски: Край на силовите способи в икономиката, държавата да стане изряден платец

Никое правителство не може да върне икономическия растеж от 6-7 на сто с едно щракване на пръстите, но има неотложни мерки, които трябва да заработят максимално бързо след изборите на 12 май.

Това заяви на среща с бизнеса на Смолян кандидатът за премиер на Коалиция за България Пламен Орешарски. Той бе в областния град по покана на кандидатите за депутати от региона, водени от Дора Янкова.

Кои са спешните мерки? “На първо време бизнесклиматът не изисква ресурс, а целенасоченост в политиките. Да се спрат административно -силовите способи, да има усилия за по-добра събираемост на приходите, а държавата редовно да връща ДДС- другото е безлихвен кредит за фиска. Спешно тя трябва да стане изрядна в плащанията, включително и на местно ниво”, обясни Пламен Орешарски.

Дори само тези мерки ще дадат едно по-голямо спокойствие за правене на бизнес и ще се отразят в покачване на заетостта, убеден е той. Сега безработицата в България е 12,5 на сто при 6,2% през 2009 г. А младежката ни безработица е близо до рекордите на Гърция и Испания, при положение, че у нас няма дългова криза.

Извън краткосрочните мерки Пламен Орешарски очерта целенасочените действия за привличане на местни и чужди инвестиции. “Трябва да идентифицираме какво искаме. Например в Смолян- какви предприятия може да се открият, с какъв профил, с каква квалификация на хората. И след това да търсим първо сред местните, а след това и навън, инвестиции”.

Според него трябва да се използва отдръпването на германските инвеститори от Азия и да се привличат тук, както вече успешно прави Румъния.

Кандидатът за премиер на левицата обясни, че ще се стартира амбициозна програма за реиндустриализация, което е дългосрочна цел за няколко десетилетия. А за един мандат може да има първи добри практики. Следващото правителство трябва да постига максимален консенсус, за да се смекчи накъсаното развитие на всеки четири години и това е изключително важно.

Пламен Орешарски не забрави и проблема с разкъсването на изкуствените монополи, които са рожба на политическия монопол от последните години. “Не мисля, че 250 000 разкрити работни места е нереалистична цел за края на четиригодишния мандат. Част от тях ще са от възстановяване на стари, дори без инвестиции, чрез подобряване на климата и допускане на малки и средни фирми”, коментира той.

Пламен Орешарски напомни за много доброто фискално състояние през 2009 г. и здравите тогава публични финанси. Дълговот1о съотношение бе 15 на сто при изключително нисък дефицит. Еврокомисията отчете,че сме били сред страните с най-нисък макроикономически риск в ЕС, подчерта той: „Имаше всички предпоставки да минем по-леко през глобалната криза. За съжаление това не стана така заради доста неадекватности във финансовата политика. На моменти тя беше даже прокризисна, а не антикризисна.”

Гостът ни пропусна да каже, че ГЕРБ допуснаха силов натиск върху бизнеса през последните четири години. В отделни периоди недостигът на данъчни приходи се комбинираше с глоби и санкции, често имаше самоцелно глобяване, за да се изпълнят завишените планове.

“Днес вътрешните инвестиции са свити два пъти, а външните- в пъти спрямо 2009 г. – от 7-8 млрд евро до 2 млрд. евро през м.г., ако тази година достигнем 1 милиард евро, ще е добре. Това означава на практика спрели външни инвестиции. А зад тези суми стои изтичане на местни капитали за 2 млрд. евро всяка година”, обясни Пламен Орешарски.

Домакинята Дора Янкова каза, че към момента в Смолянска област безработните са около 12 000. При едно отпускане на бизнессредата 4 000 човека могат да бъдат върнати на работа, ако има подкрепа за конкурентноспособността чрез проекти за малки и средни фирми, обясни тя. Но основна пречка е катастрофалната инфраструктура в регион, който е изцяло " на колела".

“За нас най-важни са пътищата, а ни запушиха отвсякъде. Първо замразиха реконструкцията на пътя Пловдив- Смолян, той е в ужасен вид. Трошим коли и нямаме нормална среда. Това спира и инвестиции за разкриване на работни места. Девин като друг център на областта е запушен отвсякъде- към Кричим, Доспат и Смолян. Това важи и за Рудозем, и за Горна Арда. Това е политика на инат на ГЕРБ. Имаше готови пакети, със защитени проекти. За следващия период активно ще трябва да ги впишем за изпълнение”, подчерта Янкова.

Тя добави, че за Смолян са необходими поне две нови предприятия и изграждане на индустриален парк в района на старите казарми.

Политиката на инат е спряла и развитието на туризма, където трябва да има клъстърна политика, екипни играчи и така да се даде работа за още 2-3 хиляди души”, смята Дора Янкова.

Тя добави, че има отрезвяване на предприемчивите хора – и в земеделието, и в туризма, и в услугите и другите сектори на бизнеса, има подадена ръка към левицата, която може да даде по-нормална бизнес среда в бъдещото управление.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе