Определени са помещенията за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването в Смолянско

Определени са помещенията за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването в Смолянско

Общинска избирателна комисия – Смолян Ви уведомява, че с Решение № 141 – 2131 МИ/НР от 06 октомври 2015 г. са определени подходящи помещения за гласуване на избиратели с увредено зрение или със затруднения в придвижването, при произвеждане на избори за кметове, за общински съветници и национален референдум на 25 октомври 2015 г., както следва:

кв. Смолян – избирателна секция № 21 31 00 016 – Общински информационен център (Младежки дом), бул. „България” № 5;

кв. Райково – избирателна секция № 21 31 00 025 – Фирмен магазин на „Родопска тъкан”, ул. Наталия № 2;

кв. Устово – избирателна секция № 21 31 00 029 – Читалище „Кирил Маджаров -1866”, ул. „Медникарска” № 1.

В изборния ден Общинска администрация – Смолян ще осигури специализиран транспорт за всички избиратели с увредено зрение или със затруднение в придвижването от дома им до избирателната секция и обратно след направена заявка, в седмицата преди изборния ден (от 19.10.2015 г. до 23.10.2105 г.), всеки работен ден от 08:30 ч. до 17:00 ч., а в изборния ден – 25 октомври 2015 г. от 06:00 ч. до 19:00 ч. на следните телефонни номер: 0301 67 640; 0886 178 940 и 0885 050 258.

ГЛАСУВАНЕ НА ИЗБИРАТЕЛИ С УВРЕДЕНО ЗРЕНИЕ ИЛИ СЪС ЗАТРУДНЕНИЯ В ПРИДВИЖВАНЕТО

Избирател с увредeно зрение или със затруднения в придвижването може да гласува и в избрана от него подходяща секция.

Избирател с увредeно зрение или със затруднения в придвижването, избрал да гласува в избрана от него секция, удостоверява пред СИК самоличността си с документ за самоличност. Секционната избирателна комисия вписва избирателя в допълнителната страница на избирателния списък, след като представи декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място (Приложение № 74-МИ от изборните книжа). Декларацията се прилага към избирателния списък и е неразделна част от него. В допълнителната страница на избирателния списък се вписват всички данни на избирателя.

Когато избирателят е с увредeно зрение или със затруднения в придвижването, което не му позволява да извърши сам необходимите действия при гласуването, председателят на комисията може да разреши гласуването да се извърши с помощта на придружител, посочен от избирателя. При оспорване на решението на председателя от член на комисията спорът се решава окончателно от секционната избирателна комисия.

Имената и единният граждански номер на придружителя се вписват в графа „Забележки" на избирателния списък срещу името на избирателя от член на комисията. Данните на придружителя се вписват и в списъка за допълнително вписване на придружителите (Приложение № 73-МИ от изборните книжа), след което придружителят се подписва. Този списък се подписва и от председателя и секретаря.

Когато увреждането не позволява на избирателя да се подпише, в полето за подпис член на комисията отбелязва „гласувал" и се подписва. Това обстоятелство се отбелязва в графата „Забележки" и в протокола на секционната избирателна комисия. Неграмотността не е основание за гласуване с придружител. Едно лице не може да бъде придружител на повече от двама избиратели. Член на секционна избирателна комисия, представител на партия, коалиция или инициативния комитет, застъпник или наблюдател не може да бъде придружител. Секционните избирателни комисии съдействат за подреждане на изборното помещение и поставяне на кабините за гласуване така, че да се осигури достъп до гласуване на лица с увредeно зрение или със затруднения в придвижването.

Вирни се горе