Николай Мелемов: Туризмът е във фокуса на нашето внимание

Николай Мелемов: Туризмът е във фокуса на нашето внимание

Като част от икономиката туризмът е със специален фокус на нашето внимание при търсенето на възможност за създаване на заетост, привличане на финансови средства и осигуряване на поминък на населението в община Смолян, заяви Николай Мелемов – досегашен кмет на Смолян и кандидат за кмет от ПП ГЕРБ. Дейностите в тази насока са свързани с изграждане на нови туристически обекти и места за отдих, поддържане и обновяване на съществуващите, маркетинг на предлаганите услуги, посочи той.

Проучени са и са социализирани две крепости – „Калето“ в местността „Невястата – Турлука“ край Смолян, и „Калето“ над проходна пещера близо до с. Кошница. Извършени са консервационно-реставрационни дейности на двата нови обекта. Реализиран е проектът „Момчилова крепост – митовете оживяват“, чрез който този обект разкри невероятен потенциал. Създаден и функциониращ е „Център за обучение, подкрепа на предприемачеството и транс-гранични инициативи” като за целта е реставриран и оборудван Алибеевият конак в Смолян. Рехабилитирана е екопътека „Каньон на водопадите“, близо до която е изграден и оборудван уникален посетителски инфоцентър.

Организирани са през мандата редица събития, които привлякоха значителен туристически потенциал. С най-голям мащаб измежду тях безспорно е съборът „Рожен – 2015“, който бе посетен през трите му дни от близо 350 000 българи и чужденци.

Изработен е специален фотоалбум, представящ всички важни туристически обекти в общината. Освен целогодишната реклама и редовно участие в туристически борси в страната и чужбина, защитихме европейски проект за маркетинга на Средните Родопи на стойност почти 500 000 лв. Монтирахме видеостена с площ 12 кв. м, която ще се ползва както за реклама на туристическите обекти, така и за оповестяване на важна информация за културни събития. Драстично подобрихме достъпа до туристическите обекти в общината както със собствени средства, така и с привлечени по проекти. Отправихме искане до Министерството на земеделието и храните да бъдат прехвърлени на Пампорово за стопанисване от община Смолян, който акт ще бъде в полза на цялата местна общност. Занапред сме планирали да създадем нова рекламна стратегия за туризма в община Смолян с цел по-осезаем ефект за бизнеса и многократно увеличение в посещаемостта на туристическите обекти, да създадем нова, работеща формула за ефективно управление на КК „Пампорово“ в партньорство с община Чепеларе. Предвиждаме и още по-активна работа с правителството за облекчаване на визовия режим за пристигащи от Турция и Русия туристи. Обмисляме да разработим специален рекламен продукт на туристическите обекти с варианти популяризирането им първоначално в медии на Северна Гърция, а впоследствие и по-широко. Ще сформираме екип със задача да проучи възможностите за стартиране на нов вид туризъм – здравен. За начало с реклама отново само в Северна Гърция. В плановете ни е да изработим специален интернет сайт и мобилно приложение с представени в него всички туристически обекти на територията на региона, с всички данни за тях, в т.ч. полезна информация от типа работно време, телефони за контакт, цени, маршрути и т.н.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе