Николай Мелемов подписа обществен договор за почтено и открито управление

Николай Мелемов подписа обществен договор за почтено и открито управление

Обществен договор за почтено и открито управление в местната власт подписа Николай Мелемов – кандидат на ГЕРБ за втори мандат кмет на Смолян. Документът бе предложен от асоциация „Прозрачност без граници“ и нейния местен представител – СНЦ „Нови хоризонти“.

Общественият договор предвижда ангажимент на политическата партия да осигури публичност на управленските програми, на кандидатите за общински съветници и кметове. Вторият ангажимент е кандидатите да проведат разяснителна кампания сред избирателите за негативните ефекти от купуването на гласове и контролирания вот, в това число и чрез публично оповестяване на мерките, насочени срещу подобни практики от страна на партийните структури и техните привърженици. Третият – да се предостави достъп на представители на асоциация „Прозрачност без граници“ до информацията за финансирането на предизборната кампания.

При спечелване на изборите общинското ръководство се задължава да разработи съвместно със заинтересованите страни и ОбС да приеме дългосрочна стратегия за превенция на корупцията в общината за целия мандат. Предвидено е също да се създаде и прилага Етичен кодекс за работата на местния парламент и местната администрация. От „Прозрачност без граници“ се ангажират да проведат независим граждански мониторинг на изборния процес, разяснителна кампания сред българските граждани относно тяхното участие в изборния процес, задълженията на институциите и негативните ефекти от контролирания вот и купуването на избирателни гласове. Те се задължават също да предоставят консултации на избраните ръководства на общини за международните стандарти и добри практики за прозрачно, отчетно и почтено управление в местната власт, да алармират обществеността, европейските и международните институции за установени нарушения на правата на българските граждани при оказван натиск, опити за купуване на гласове и други злоупотреби в избирателния процес.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе