Милко Гавазов, председател на ОбС на БСП: Единственото хубаво нещо от досегашното управление е, че вече приключи

Милко Гавазов, председател на ОбС на БСП: Единственото  хубаво нещо от досегашното управление е,  че вече приключи

Господин Гавазов, предизборната кампания вече набира скорост, с какви нагласи отивате към предстоящите избори?

Политическата задача, която сме си поставили е да спечелим тези избори, което означава мнозинство в Общинския съвет, кметове в по-голяма част от населените места и разбира се, кмет на Общината.

Как оценявате приключващия мандат на кмета и управляващото мнозинство в Общинския съвет?

С изрична декларация на групата общински съветници от БСП вече оценихме приключващия мандат като пълен провал – управление, което задълбочи негативните процеси и върна развитието на града и общината с десетилетия назад.

Но досегашният кмет оценява положително своето управление и обещава, че през втория си мандат ще нулира задълженията на общината? Изглежда, че досегашният ни кмет е единственият човек, който харесва своето управление. Като пръв управник на общината е редно, преди да говори какво ще направи през втория мандат, да отчете какво е свършил в предишния. Повтарям, неговото управление беше пълен провал във всички направления. И не само това, то, до голяма степен, е и нелигитимно, тъй като той не изпълни законовото си задължение по чл.44, ал.5 от ЗМСМА да представи пред Общинския съвет програма за своето управление и да отчита дейността си.

Може ли да подкрепите тези твърдения с конкретни факти?

Нека да си припомним какво ни обещаваше „отборът на ГЕРБ” преди четири години: „Прозрачност, диалогичност и професионализъм в управлението, подкрепа на икономиката, туризма и местния бизнес, развитие на инфраструктурните обекти и пътните комуникации с Гърция, повече внимание за селата и малките населени места, подкрепа за културата, образованието и социалните дейности” и т.н. Очевидно е, че нито едно от тези обещание не беше изпълнено. Е, с какви очи иска да повтори своя мандат?

Но личният логан на кандидата на ГЕРБ за втори мандат е: „Гледам хората в очите”?

Нека тогава г-н Николай Мелемов да погледне в очите тези 130 човека, които изхвърли на улицата, непосредствено след като встъпи в длъжност. Тази политическа чистка е без прецедент в местната власт. Вижте, какви са фактите от неговото управление: Местният бизнес беше поставен на колене, над 80 процента от значимите обществени поръчки се възлагат на чужди фирми по неясни и очевидно лобистки критерии, рязко намаляха собствените приходи и събираемост в общинския бюджет. Външните инвеститори бяха прогонени, провалиха се значими европроекти, като втория етап от водния цикъл, например, с което бяха нанесени щети на общинската икономика за десетки милиони лева.Опитаха се да закрият нашата гордост – Фолклорен ансамбъл „Родопа”, както направиха преди това с Родопския драматичен театър, а така също общинския вестник „Родопски ВЕСТИ” и Кабелното радио.

Досегашните управници отчитат като свое постижение, че са стабилизирали финансово общината?

Това е поредния балон. Истината е, че имитирайки своя началник Бойко Борисов, досегашният кмет си търсеше и продължава да търси оправдание за управленческото си безсилие. Нека Ви припомня какво казва той в интервю за вестник „Труд” от 20.11.2012 година и в съобщение на пресцентъра на общината от същата дата : „За една година успяхме да стабилизираме общината. С помощта на правителството и с наложената финансова дисциплина общината се е справила с разплащането на старите задължения. Това ще ни даде възможност през втората година да направим неща, които не са се случвали в Смолян”. Логично е да попитаме, кога говори истината – преди три години, когато рапортува, че е разплатил напълно „старите задължения”, или сега, когато обещава да направи това през следващия мандат, може би в неговия край?

И каква е истината?

Не може да се отрече на досега управляващите, че умеят да лъжат и да манипулират общественото мнение. Като гледам листата за общински съветници и техните публични изяви, ясно се вижда, че са подсилили отбора в това отношение. Но както са казали древните римляни „Factum, non fibula !” /”Факти, а не приказки” !/. Затова призовавам изпълняващата длъжността кмет на общината да публикува незабавно пълна справка за всички задължения на общината към настоящия момент, както и справка за точното състояние на общинските финанси.

А Вие, като общински съветници не сте ли наясно с отговора на тези въпроси?

Не сме наясно и това е поредното безумие в отминаващия мандат. Общинският съвет беше обезличен като орган на местната власт. Неговите функции бяха сведени до формално утвърждаване на внесените предложения. Върху работата на кмета и общинската администрация беше спусната плътна мъгла и общинските съветници не получаваха необходимата им информация. На отправените питания или не се отговаряше, или това се правеше съвсем формално. Стигна се до абсурдната ситуация общинските съветници да плащат такси по Закона за достъп до информация, за да получават исканите сведения, които са им необходими, за да изпълняват пълноценно своите функции.

Обещахте позитивна кампания, а си говорим само за негативи в местната власт.

Позитивната кампания не означава замитане под килима на това, което се е случило. Избирателите трябва да са наясно какво е реалното състояние, а не това, което ни се представя. За съжаление, както посочих, целенасочено сме лишени от съществена информация. Когато разберем цялата истина, ще можем да си говорим по-конкретно и за абсурдни обществени поръчки и за нагласени конкурси и за изплатените огромни хонорари…и за други фрапиращи неща.

Какви са Вашите аргументи, за да искате доверието на избирателите?

Защото сме отговорна партия, която има вековна история. БСП многократно е доказвала, че може успешно да управлява общината. Нашите кандидати са изявени професионалисти със социално мислене и с отговорност пред обществото. В предизборната ни платформа сме заложили конкретни мерки, за да се противопоставим на процесите за крайно обедняване и засилващата се миграция. За подкрепа на местния бизнеса и за социална ангажираност. За постигане на финансова стабилност, достъпно и качествено здравеопазване и образование, децентрализация на административното обслужване. Решително ще подобрим инфраструктурата във всички населени места, ще подпомагаме културата и спорта.

От къде ще дойдат ресурси за всичко това?

Чрез разумно, компетентно и честно управление предвиждаме да създадем работеща общинска икономика, включваща благоприятна бизнес-среда, привличане на инвеститори и средства по европейски програми.

Защо считате, че Стефан Сабрутев заслужава доверието да бъде избран за кмет на общината?

Защото е доказал на практика, че с много усилия, труд и постоянство може да се успее и при нашите условия, защото е компетентен и амбициозен, обича родния си край и свързва своето бъдеще с него. Стефан Сабрутев е човек със социално мислене и с прагматични идеи, които ще реализира през следващите четири години, за ДОБРОТО бъдеще на града и общината.

Адвокат Милко Гавазов, председател на Общинския съвет на БСП – Смолян, кандидат за общински съветник на предстоящите местни избори.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе