Миков: Тези избори трябва да бъдат ясен сигнал, че не може да има реставрация на дясната политика на ГЕРБ

Миков: Тези избори трябва да бъдат ясен сигнал, че не може да има реставрация на дясната политика на ГЕРБ

Корпоративните зависимости трудно поразяват десните партии, защото хората нямат очаквания към моралния им облик, смята лидерът на БСП

Излизаме от управление, което можем да наречем успешно по отношение на социалното размразяване, заяви лидерът на БСП Михаил Миков пред социалисти и симпатизанти на партията в Златоград. Той участва в представянето на листата на „БСП лява България“ в област Смолян, оглавявана от Дора Янкова.

До юли „ние носихме отговорността да прекършим онази дясна линия, която правителството на Борисов налагаше. Пенсиите, социалните пращания, работните места са съвсем реални измерители. По отношение на първокласниците, по отношение на таксата за личен лекар, по отношение цената на електроенергията – си струваше да участваме в управлението“, заяви Миков.

„Излизаме след морален срив, срив на доверието в нас, който се дължи и на онези корпоративни връзки и отношения, които нанесоха тежък удар на доверието към правителството и към социалистическата партия. Защото такъв тип връзки трудно нанасят поражения на десни партии и на партии като ДПС. Защото при тях техните избиратели всичко приемат. При тях когато се появят 50-те лева, нищо друго няма значение. А при нас има дълбоко изградени морални и политически критерии, за това нещо сме подлагани в обществото на по-големи очаквания относно нашия морален облик“, каза лидерът на БСП.

Според него навлизаме в избори след загуба на европейските – „загуба, която доведе до преоценка, до рязка промяна на политиката, която се бяхме разбрали с ДПС – отиваща вдясно политика, ситуативни коалиции с ГЕБР, включително по отношение актуализацията на бюджета, по отношение на банковата ваканция, позиции, които не се вписват в това, което отстоявахме като мандатоносители“. По никакъв начин не можем да приемем, но отстъпихме в името на участието в управлението, на невъвеждането на прогресивния данък – въпрос, който тепърва ще обсъжда в предизборната кампания, каза Миков.

„ГЕББ тръгва на тези избори с желание за реванш – желание преди още да са спечелили изборите, прокарвано чрез служебния кабинет, чрез политиката, налагана на служебния кабинет от президента Плевнелиев, извършване на определени реваншистки действия“, смята Миков.

„Всички сме уморени от избори. Няма друг период в историята на България, когато за по-малко от година и половина да са проведени три пъти избори. Това уморява. Ще бъде трудна кампания. Ние тръгваме ясно във формата на новата коалиция – с две социалдемократически и две нови комунистически формации. Двете социалдемократически досега бяха в АБВ. Това е истинската оценка за перспективите на лявата политика. Тези избори трябва да бъдат ясен сигнал, че не може да има реставрация на дясната политика на ГЕРБ, чиято предизборната платформа е увеличаване на данъците върху доходите по общини, увеличаване цените на електроенергията, мотивиран с апокалиптична картина на състоянието на държавния бюджет“. Миков припомни, че когато БСП си тръгна от властта през юли имаше фискален резерв в размер на 8 милиарда. Да, има да се възстановяват средства по заеми след Нова година – но това е разчетено. Миков припомни, че когато БСП дойде на власт завари 4,5 милиарда лева. „Апокалипсисът, описван от Бойко Борисов има само една цел – да обоснове необходимостта от новата дясна политика, която той се кани да прокара – замразяване на доходите, притискане на тези, които произвеждат, политика, която обрича България на съсипия. Припомнете си реалните политики и закони при властта на ГЕРБ – засягаше обикновения човек, закриваха се общински болници, засягаха семействата, 3 години не мръднаха помощите за първокласници, засягаха майките, пенсионерите. Само ако „Южен поток“ беше стартирал, щеше да има приходи от 400-500 млн. лева в бюджета от ДДС. Припомнете всичко това на хората, които все още смятат, че едноличната власт е добра за България“, призова Миков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе