Лютви Местан в Смолян: Водим толерантна кампания

Лютви Местан в Смолян: Водим толерантна кампания

Лидерът на ДПС Лютви Местан даде брифинг пред журналисти в Смолян, на който представи позициите на ДПС в област Смолян и отговори на журналистически въпроси.

“За първи път в историята на ДПС участваме с наши кандидати за кметове в 8 от 10-те общини на Смолян. Като участието ни, не е на олимпийския принцип – заради самото участие – имаме много сериозни цели, защото смятаме, че Смолян е един от класическите примери за ресурсите на ДПС да се разшири и географски, и количествено, и качествено, като участие в местното самоуправление. За какво е знак още фактът, че ДПС издига свои кандидати за кметове освен в общините, в които традиционно печелим местната надпревара, говоря за Борино, Рудозем и Мадан. Но Мадан е класически пример точно за потенциала на ДПС, когато се съчетаят няколко фактора: силен кандидат, който излиза с много ясна програма и ако избирателят съумее и с наша помощ да преодолее определени внушения, предразсъдъци, страхове и се случва това, което всички видяхме през 2011 година в Мадан. Аз смятам, че този пробив в Мадан ще бъде затвърден и ДПС ще разшири и позициите си и в местния парламент в Мадан.”

По думите на Местан кметовете на Мадан и Рудозем са изключително успешни управленци, не само сред 37-те кметове на общини на ДПС, а едни от най-успешните кметове на България. Той допълни: „В Смолян даваме ясен знак, че стратегическото решение на създателя на партията д-р Ахмед Доган ДПС да се изгради и да се развива като уникална национална и либерална партия, която защитава правото на идентичност и самоопределение и не противопоставя, а гради мостове. Не разделя, а обединява. Този стратегически избор на Доган ни дава правото и привилегията да искаме доверието на родопчани. Затова амбицията ни е да запазим трите общини, които спечелихме преди 4 години, и да искаме да спечелим и останалите.Ако избирателите тук гласуват със свободната си воля, бихме спечелили поне 6 от 10-те смолянски общини… Призивът ми е – избирателите да бъдат оставени да решават свободно. Ние водим толерантна кампания и няма да отговарям на провокациите на други лидери. Ще говоря чак в нощта на изборите, до тогава моля само за едно – избирателите да бъдат оставени на свободната си воля.”

Местан заяви още: „Понеже разбрах, че тук има опит да се създаде интрига около една друга дума ще кажа – в нашата партия има място и за „помаците”. И когато говоря за „помаците” аз визирам хиляди, хиляди български граждани, които се самоопределят като „помаци”. В Движението имаме един принцип и моля да го запомните: ние никого не номинираме като идентичност, това е свещено право на човек, правото на самоопределение – етническо и религиозно е свещено. Това е вътрешната територия на човека, негова съкровеност и не случайно всички международни договори, ратифицирани по конституционен ред и от българския парламент гарантира това право, гарантира това право като основно, неотменимо ерго свещено.” каза още председателят на ДПС.

Той коментира и откровено дискриминационните текстове в изборния кодекс, като препрати към решението на Съда по правата на човека и решението в полза на ДПС, като каза: “Бих искал неизбежната промяна на законодателството за отмяна на откровено дискриминационните текстове, свързани с уседналостта или майчиния език да бъдат плод на съгласие между партиите, а не да бъдат наложени силово от Европа. Дано това да не е много романтична моя мечта.”

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе