Консултации за съставяне на секционните избирателни комисии се провеждат днес в община Доспат

Консултации за съставяне на секционните избирателни комисии се провеждат днес в община Доспат

Първи консултации за съставяне на секционните избирателни комисии в община Доспат за провеждане на предсрочните парламентарни избори за 44 Народно събрание, които ще се проведат на 26 март, ще се проведат в залата на Общински съвет Доспат, съобщи кметът инж.Елин Радев.

Покани за участие са отправени към представителите на политическите партии ГЕРБ, БСП, ДПС, РБ, ПФ, Атака и АБВ. На предстоящите консултации с представителите на политическите партии ще бъдат определени съставите на избирателните комисии на територията на община Доспат, както и ще бъде направено разпределението на членовете на СИК, в това число и ръководствата им по партии и коалиции.

Съгласно методиката за определяне на съставите на СИК, ПП ГЕРБ ще имат общо 39 брой членове, в това число 12 ръководства и 27 членове. Общият брой на членовете в секционните комисии на БСП ще са 18-ма – 6 ръководства и 12 членове.

ДПС ще имат 14 членове в секционните комисии, от които 5 ръководства и 9 членове, на Реформаторския блок се полагат 10 членове на СИК – 4 ръководства и 6 членове.

Патриотичният фронт ще имат свои ръководства в 3 секцонни комисии и 5 членове при квота от общо 8 членове на СИК. Заради недопуснатата от съда Коалиция “България без цензура”, има вероятност партията на Бареков да не участва в предсрочния парламентарен вот.

При случай на участие в община Доспат “България без цензура” има право на 7 членове в секционните комисии – 2 ръководства и 5 членове. По 5 в т.ч. по 2 броя ръководни членове и по 3-ма членове за предстоящия предсрочен парламентарен вот в секционните комисии имат Атака и АБВ.

Общо 106 представители на партиите и коалициите в община Доспат ще бъдат ангажирани в секционните комисии, като от тях 36 ще бъдат в ръководствата им, а останалите 70 ще бъдат членове.

Съгласно указанията,партиите и коалициите трябва да имат готовност да осигурят и достатъчно на брой резервни членове, както и готовност за постигане на съгласие и осигуряване на членове при жребий за преразпределение на квоти при случай, че някои от партиите или коалициите не осигурят присъствие на консултациите. На консултациите могат да присъстват и партии, които нямат парламентарно представителство. , Общият брой на секционните избирателни комисии в община Доспат е 12. Всичко за изборите за 44-то Народно събрание ще откриете на сайта на община Доспат.

Вирни се горе