Къщата-музей „Ласло Наги“ в смолянския кв. „Долно Райково“ се руши

Къщата-музей „Ласло Наги“ в смолянския кв. „Долно Райково“ се руши

Състоянието на сградата показва отношението на общината към културата, твърди общинския светник Радой Краев

Къщата-музей „Ласло Наги“ в смолянския квартал „Долно Райково“ се руши, за това алармира общинският съветник от БСП-Смолян Радой Краев. „Останах поразен след като преди няколко дни забелязах, че уникалната сграда в родопски стил, която е събрала спомените за уникалния унгарски поет, преводач, публицист и график, е покрита с найлон, защото покривът е в окаяно състояние“, посочи Краев.

Общинският съветник от левицата се ангажира да постави проблема пред ръководството на община Смолян, което видимо е абдикирало от управлението. Той е категоричен, че ако не се вземат мерки е напълно възможно къщата-музей да рухне. „Найлонът на покрива на музея е само частично решение, което „запушва проблема“ за месец-два. Не се ли предприеме ремонт на покрива, дъждът бавно ще руши сградата“, обясни Краев. Той припомни, че в квартала много родопски възрожденски къщи са съборени, други се рушат, което значи, че историята и архитектурата на града, която трябва да привлича туристите и да носи национална гордост, отива към пълна разруха.

„Състоянието на музея на Ласло Наги е срам за общинското ръководство и показва провала в областта на културата и развитието на туризма. Смолян е побратимен с унгарската община Киш Пещ. Какъв сигнал даваме към нашите приятели, щом не можем да ремонтираме един покрив“, запита още общинският съветник. Краев продължи, че къщата е единствения музей на унгарската култура в България и е срамно от месеци да я загрозява найлон.

„Ръководството на община Смолян три години се държи като предизборен щаб на ГЕРБ. Не й пука нито за състоянието на улиците, нито за проблемите на хората, а вече виждаме и какво е отношението й към културата“, заяви още Радой Краев. Той призова общината да се сезира и да предприеме спешни мерки преди падането на снега.

Музеят е открит в края на 1981 г. в Гьорджевата къща, обявена за паметник на родопската архитектура.

Ласло Наги е носител на Международна Ботевска награда (1976), почетен гражданин на Смолян (1976). Голямата заслуга на Ласло Наги към България и Родопите е, че прави достъпна за унгарската читателска аудитория нашата песен и най-хубавото от българската поезия.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе