Избираме 42-ия български парламент

Избираме 42-ия български парламент

Днес се провеждат предсрочни парламентарни избори.

Без сериозни нарушения на обществения ред е започнал изборният ден, съобщава МВР. Не са регистрирани опити за съботиране на изборния процес в страната. Към 7.30 часа секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК.

Изборният ден у нас започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа. Ако след 20.00 часа пред изборната секция има негласували избиратели, те предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа, добавят от МВР.

Навсякъде изборният ден протича съгласно изискванията на закона. Това съобщават от Министерството на външните работи.

Предизборната агитация е забранена до 21 часа тази вечер. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга техника за заснемане на начина на гласуване.

Всеки гласоподавател трябва да разгъне дадената му от член на СИК бюлетина, за да се увери, че е по нея няма някакво отразяване. При взимането й тя трябва да има един печат. Вотът се отразява в тъмната стаичка само със знака Х в очертанията на квадратчето, в което гласуваме със син химикал. Всички други удостоверения водят до недействителност на бюлетината. Недействителна ще бъде и бюлетината, ако вотът е показан на членовете на СИК или гласоподавателят е видян да заснема по някакъв начин вота си.

След сгъване на бюлетината тя се подава на СИК за поставяне на втория печат и се пуска в урната. След полагане на подпис от СИК връщат документа за самоличност на гласоподавателя. Сверяването на личните данни не бива да става на глас, заради тяхната защита съобразно закона.

6 868 455 граждани са включени в избирателните списъци за парламентарните избори на 12 май.

За първи път ще бъде извършено и паралелно преброяване.

7 социологически организации имат разрешение от ЦИК да правят социологически проучвания в деня на вота.

Вирни се горе