Инж. Кирил Хаджихристев: Наследник съм на будители, искам да продължа делото им!

Инж. Кирил Хаджихристев: Наследник съм на будители, искам да продължа делото им!

Инж. Кирил Хаджихристев е експерт по национална сигурност и обществен ред, заместник-министър на МВР в служебно правителство, с над 15 години стаж в ръководството на Областната дирекция на МВР в Смолян, от които 7 г. ръководител на РЗ „БОП” и 5 г. шеф на ОД на МВР. Досега не се е занимавал с политика. За изборите на 25 октомври т.г. е кандидат за общински съветник от листата на КРОС, за която може да гласувате с №13.

Г-н Хаджихристев, целият регион свързва името ви с националната сигурност и МВР. Какво ви накара да се захванете с политика?

Малко хора знаят, че съм наследник на двама именити будители от Устово. На единия от тях – Хаджи Христо Попгеоргиев, барелефът е в Алеята на родопските възрожденци в центъра на квартала. Той е основателят на нашия род и до днес се почита като изтъкнат борец за национална и църковна независимост, един от радетелите за отделянето на българската църква от гръцката и инициатор и дарител за построяването на училища. Една от улиците в квартала носи неговото име. Моят дядо е Кирко Николов Хаджихристев – деен общественик, учител и директор на училище, читалищен деятел, два пъти кмет на Устово, депутат. Той посвети живота си на съхранението и развитието на българския дух и култура, затова на входа на читалището е поставен негов барелеф. Активно е участвал в събирането на средства и материали за построяването на паметника на връх Средногорец – Родопската Шипка, където вчера отдадохме почит на освободителите на Родопите. Искам да продължа делото на моите предци и да работя в полза на обществото на Смолян.

Защо точно сега решихте да се включите в обществения и политически живот на община Смолян?

Преди известно време в общината видях презентация на един проект за развитие на градската среда, където бяха направени оценки на средата на живот в трите квартала. Безкрайно учуден останах от данните, които класират Устово на опашката – това е най- неприветливият квартал на Смолян, а за развитието му предците ми са отдали живота си. Това ме накара като потомък на тези хора да взема решението да се кандидатирам за общински съветник от КРОС и да не допусна това, което те са направили да се затрие. Повече от 8 г. в местния парламент няма общински съветник от Устово, който да живее в този квартал. Всеки ден се срещам с хората, които живеят тук, разхождаме се заедно и мисля, че ще бъда по-полезен от останалите, които идват от време на време в квартала. Това, разбира се, не означава, че имам амбиция да работя само за Устово! Вече станах на 50 г., чувствам се достатъчно зрял за политиката, а и професионалният опит ми даде познания за обществените отношения и живота в общината. Затова мисля, че мога да помогна за по-добро развитие на Смолян и общината. До сега не съм се занимавал с политика, бил съм далече от нея, но с хората от листата на КРОС решихме, че можем да реализираме много идеи, които в момента са забавени или забравени. Преди всичко ще се постараем Общинският съвет да стане по-креативен, а представителите му – по- активни, за да спрем застаряването на общината и бягството на младите хора от нея.

Като професионалист в сферата на сигурността, как присъствието ви в Общинския съвет може да повлияе върху обществения ред, криминалните посегателства и безопасността на движение?

Смолян е район, в който битовата престъпност е под средната за страната. От тази гледна точка се намираме в една благоприятна среда. Въпреки това, Общинският съвет е органът, през който минава на гласуване наредбата за осигуряване на обществен ред и защита на имуществото на територията на общината. Местният парламент, както и кметът, имат отношение по спазването на обществения ред. Изключително важна е координацията между местната власт и отделните институции и структури, които осигуряват сигурността и обществения ред. Ще настояваме да се възобновят срещите с населението по кметствата в общината на директора на Областната дирекция на МВР и началника на районното управление. Ползотворно е представителите на МВР да отидат на място и да изслушат кметовете на населените места и хората, които живеят там. Най-много са проблемите по безопасността на движение – като се почне от дупките по улиците и се стигне до превишената скорост, неправилно паркираните автомобили и натрупаните по тротоарите строителни материали, дърва и какво ли още не. Това е плод на неспазване на общинската наредба и подобни своеволия подлежат на санкциониране. Според мен Общинската администрация проявява по-слаб контрол, отколкото е необходимо. Мисля, че това трябва да се промени.

Жителите на по-големите села в общината настояват за противопожарен автомобил, който постоянно да бъде на тяхно разположение. Това може ли да стане факт? **

По-големите населени места в община Смолян, като Смилян, Момчиловци, Търън и Широка Лъка имат възможност да получат противопожарен автомобил в добро техническо състояние от МВР. Държавата е създала механизъм на принципа на доброволчеството. Доброволците трябва да минат безплатно за тях обучение от 220 учебни часа, а общината да поиска противопожарните автомобили, които са извън щата на пожарната, да бъдат ситуирани в определените населени места. По съответен график доброволците ще дежурят на повикване и когато се наложи те ще поемат първите удари на природното бедствие или пожара, докато дойдат основните сили от Смолян. В момента пожарната разполага с два противопожарни автомобили и един джип, които при заявено желание от общината могат да бъдат предоставени на доброволческите отряди в селата. По този начин населението ще се чувства по-сигурно от възможността за бърза реакция. В Австрия например само във Виена и Грац има държавна пожарна, другаде този въпрос е уреден на доброволен принцип, като разбира се, държавата заплаща всяка дейност на доброволците.

Според вас има ли добра координация между хората, общината и службите на МВР?

Искам да призова гражданите да ходят на годишните отчети на районните инспектори. Те са задължени да направят събрание във всяко населено място и да дадат отчет пред населението за обстановката и направеното от МВР за подобряване на координацията между кметовете, населението и службите. Като общински съветници представителите на КРОС ще поискаме веднъж на 6 месеца началникът на Районното полицейско управление да прави доклад пред местния парламент за състоянието на оперативната обстановка, за охраната на обществения ред, безопасността на движението, пожарна безопаснот и защита на населението. 80% от въпросите, които задаваха хората на срещите, касаят безопасността по второкласната и третокласна пътна мрежа и това, че липсват пешеходни пътеки, легнали полицаи, светлинни сигнали и знаци. Общинският съвет ще настоява пред Пътното управление, МВР и Общината да се търсят решения за ограничаване на предпоставките за тежки катастрофи.

Каква е вашата прогноза за резултата от изборите в неделя?

Резултатът зависи единствено от вота на избирателите. Аз съм убеден, че ще имам възможност да продължа делото на моите предци и че общинските съветници от КРОС ще бъдат незаобиколимо присъствие в местния парламент като държат на обещанията, направени по време на предизборната кампания.

Купуването и продаването на гласове е пресътъпление.

Вирни се горе