Георги Първанов: България да е президентска република

Георги Първанов: България да е президентска република

Георги Първанов призна, че АБВ има амбиция да измести ДПС като вечен балансьор.

Трябва да поставим на масата идеята за президентска република, заяви на среща със симпатизанти президентът Георги Първанов (2002г.-2012г.).

Той каза, че е привърженик на френския вариант, но съобразен със спецификата на българската политика от Освобождението досегa, предаде БТА.

Необходимо е да има ясна отговорност, а не както досега, всеки да прави каквото си иска и да се крие зад гърба на партията и парламента, смята Първанов.

По думите му партиите са загнили, няма демократизъм, а ставащото в държавата не се решава в легитимните институции, а на кафе, или друго “шушу-мушу”.

Предстои да пренесем проблемите си навън с очаквания избор на Делян Пеевски за евродепутат, каза още Първанов. Той обвини социалистите, че не реагират срещу тази номинация.

Не можем да се примирим с изневярата на ценностите, на каузата, затова е нашият бунт, определи Първанов.

Той призова за единение, от което по думите му страната ни има нужда, за да бъде солиден тил на управление, в което да има професионализъм и почтеност.

Първанов отново заяви, че демографската политика е ключов ангажимент на АБВ, защото по думите му “нацията загива, откъдето и да погледнем”.

Той призна, че АБВ има амбиция да измести ДПС като вечен балансьор.

“ДПС преяжда с власт, наложи вето по много въпроси, редува кадровия си пасианс, както никога не го е правила и голямата партия преглъща”, каза Първанов.

Той упрекна правителството, че не е експертно, нито програмно, няма един ред, под който да са се подписали и двете коалиционни партии.

Първанов недоумява защо хората от “Позитано” имат агресивна антируска позиция. Той определи санкциите срещу Русия като несправедлива мярка, от която не страдат държавниците, а народът.

Първанов е убеден, че България няма да получи компенсации за спирането на проекта “Южен поток” – “Все едно да чакаш от умрял писмо”, каза той.

Георги Първанов припомни, че днес се навършват 15 години от кончината на Николай Добрев. “С връщането на мандата с него спасихме България от това, което сега се случва в Украйна”, каза още той.

Вирни се горе