Дора Янкова: Влизам в битката на страната на Устово, за да разберем истината за ТЕЦ-а

 Дора Янкова: Влизам в битката на страната на Устово, за да разберем истината за ТЕЦ-а

Нищо общо нямам с разрешаването на строежа, а ако има и най-малка опасност за хората, трябва да бъде спрян, призова водачът на листата на „БСП – лява България“

„Влизам като гражданин в борбата незабавно да се разбере опасен ли е за здравето и жизнената среда ТЕЦ-ът, чиито строеж започна. След дни, ако решите, ще съм в битката на страната на устовци не само като гражданин, но и като народен представител.“ Това заяви Дора Янкова, водач на листата на „БСП – лява България“, народен представител и кмет на Смолян до ноември 2011 г. пред хората от кв. „Устово“ в Смолян.

„Приветствам създаването на Инициативния комитет за защита на интересите на гражданите на кв. „Устово“. Много внимателно трябва да се провери сега какво би било въздействието на ТЕЦ-а върху околната среда и ако има нещо сбъркано, то да се поправи. Ще стигна до всички детайли и ще следя стриктно какво правят институциите. Дори ще предизвикам, ако трябва, международен мониторинг“, заяви Дора Янкова пред хората в салона на читалище „Кирил Маджаров“, които я аплодираха.

Тя уведоми обществеността, че днес е изпратила официално обръщение до областния управител, кмета, главния архитект и шефовете на РЗИ, РДНСК и РИОСВ с копие до Инициативния комитет. В документа се настоява тези институции да направят официално изявление и среща-разговор с гражданите на кв. „Устово“, на които да заявят тяхното експертно мнение относно тревогите на хората. „В случай и на най-малко съмнение за последващи проблеми и пропуснати процедури, които ще доведат до замърсяване на околната среда настоявам да се спре строежът и да се отнеме строителното разрешение“, обясни Янкова. Тези думи бяха посрещнати от хората в залата с овации.

Янкова припомни: „Отидох на проваленото публично обсъждане преди почти месец на строежа на ТЕЦ-а. Чух гнева на хората, декларация на майките, хората не искаха и да чуят инвеститорите от ЧЕЗ, защото имат притеснения за жизнената си среда. После се опитах да вникна в проблема и помолих областния управител устно да събере институциите – РИОСВ, РДНСК, РЗИ, за да се видят всички документи и има ли грешки и пропуски. Говорих и със здравната инспекция, с д-р Мими Кубатева.“

Някой иска сега, в политическото, в изборното време, аз да платя цената за решение, което е чуждо, заяви категорично Дора Янкова. В края на нейния кметски мандат е получено инвестиционното намерение и то е дадено за изработване на становище на компетентните институции – РИОСВ и строителния надзор, както и е уведомена писмено обществеността. В резултат на това е получена подписка на 263-ма граждани от Устово против строежа, която е приложена към документите. Разрешаването на строежа не е наше дело, категорична е Янкова.

Оценката за въздействие върху околната среда е възложена от шефа на РИОСВ в началото на 2011 г., като е приложена и подписката на 263-мата устовци. Оценката е изготвена в края на същата година. Янкова призова и институциите, и устовци да вникнат във всеки детайл от тази оценка, която е обемист документ.

На 27.4.2012 г. главният архитект на община Смолян арх. Шамаранова съгласува идейните проекти за ТЕЦ-а по член 150, с което се дава зелена светлина за строежа. На 26.6.2014 г. се променя собствеността на инвеститора и юридическата му форма.

Трябва да се провери тази промяна дали е довела до корекции в документацията и защо не е довела до процедури, при които да се извършат отново оценки на рисковете, подкани Янкова.

Според нея многократно тя е била натоварвани от други политически сили с чужди грешки и пропуски. „Този път държа ясно да кажа на хората: строежът на ТЕЦ-а е разрешен от екипа, който дойде след нас и всичките експертизи са правени по времето на този екип. Политически нечестно е сега, в предизборно време, някой да прави препратки към мен“, заяви Дора Янкова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе