Дора Янкова: В края на годината възрастта за пенсия започва да расте

Дора Янкова: В края на годината възрастта за пенсия започва да расте

Справедливата пенсионна реформа е приоритет за БСП, заяви водачът на червената листа в Смолянско

В края на годината възрастта за пенсиониране отново започва да расте и ако не вземем мерки ще се създаде огромно напрежение сред хората, на които им предстои да излязат в пенсия. За това предупреди на предизборна среща в маданските села Средногорци и Леска водачът на листата на Коалиция „БСП- лява България” в Смолянска област Дора Янкова.

Тя напомни, че възрастта за пенсиониране е била замразена само за една година от 42-то Народно събрание и временният мораториум изтича след два месеца. Припомни, че БСП е внесла законодателни промени за въвеждане на по-гъвкави форми за пенсиониране, замразяване на възрастта, както и увеличение на пенсиите ежегодно с 5% по „швейцарското правило”. Нито ГЕРБ, нито ДПС обаче подкрепиха предложението на БСП, което показва отношението им към по-бедните и възрастни хора. Янкова призова хората да подкрепят мощно БСП, гласувайки с номер 22 в бюлетината на 5 октомври. „Наш приоритет е справедливата пенсионна реформа. Ще предложим мерки, както за по-ранно пенсиониране, така и увеличение на пенсиите и замразяване на възрастта. Миньорите също са наша кауза и ще направим така, че да продължат да се пенсионират на 45 години”,категорична бе Янкова в маданско, където добива на руда е основен поминък.

Пред избирателите Янкова запита кой социален проблем отстояват ГЕРБ и ДПС и посочи, че програмите на двете партии обслужват само богатите българи.

Водачът на червената листа добави още, че програмата на социалистите предлага и подкрепа на българските земеделски производители, чиято продукция трябва да намира повече място в търговските обекти. „Образованието ще бъде също във фокуса, защото само с образование ще излезем от кризата”, заяви още Дора Янкова.

Конкретно за Средногорци тя посочи ремонта на улиците в селото след проекта за подмяна на водопроводите, което е подкрепено от правителството на „Орешарски”. Очаква се да започне и строежа на яз. „Пловдивци”, който ще реши проблема с водоснабдяването и ще разкрие работни места. Пътят Средногорци- Рудозем- Ксанти е заложен като приоритет по новата програма за териториално сътрудничество с Гърция през новия програмен период.

Хората в Средногорци алармираха, че им липсва твърда подкрепа. Кметът на селото, избран от листата на ГЕРБ,сега вече е минал от ДПС. Смяната на политическата окраска поражда страх, заявиха присъстващи на срещата.

В Леска подкрепиха БСП за пенсионните реформи и декларираха подкрепа за социалистите.

Купуването и продаването на гласове е престкъпление.

Вирни се горе