Дора Янкова: Центърът за балнеолечение в Баните ще се разшири

Дора Янкова: Центърът за балнеолечение в Баните ще се разшири

Депутатката готви питане към икономическият министър за разработване на рудното находище край Давидково, към което има инвестиционен интерес

Да бъде разработено находището на оловно-цинкова руда от Давидковското рудно находище. За това настояха жителите на село Давидково пред депутатът от Коалиция за България Дора Янкова. Хората от селото посочиха, че мината е разработена и подготвена за експлоатация в края на 90-те години, но до реален добив не се е стигнало, въпреки доказаните запаси на ценни цветни метали. Анализът сочи, че евентуално разкриване на мината би осигурило между 200 и 300 работни места за жителите на община Баните.

Янкова подчерта, че към мината в Давидково има инвестиционен интерес, като в края на миналото лято Министерски съвет е дал разрешение на частни компании да направят проучване на залежите от полезни изкопаеми. Депутатката се ангажира да направи парламентарно питане към министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, относно хода на проучвателните дейности, както и бъдещето на мината.

„Рестартирането на българската икономика е приоритет на правителството, защото само с работеща икономика ние можем да постигнем по-висок стандарт, по-високи заплати, повече социална политика и инвестиции в развитие на регионите”, подчерта Янкова. Тя съобщи, че до края на месец май Министерски съвет трябва да внесе в Народното събрание програма за рестарт на икономиката, която ще съдържа мерки за подпомагане на българската индустрия и икономика. Янкова се ангажира и с проверка на проекта за път Баните- Ардино, който е бил предвиден в контекста на строителството на каскада „Горна Арда”. Пътната връзка ще позволи на работници от общината да се включат в изграждането на хидроенергийната система, а след това ще се ползва като туристическа връзка.

Дора Янкова изтъкна, че Европа трябва да се промени,защото за последните 10 години десните ръководства на ЕС не са постигнали стабилност и сигурност на икономиката.По думите й на България са нужни силни евродепутати, които да отстояват повече за България, да се грижат повече за народа, а не да подкрепят „Европа на две скорости”.

Дора Янкова поздрави кмета на община Баните Райчо Данаилов за успешното усвояване на евросредства. „Благодарение на добрата работа на кмета жителите на Баните се докосват до Европа”, заяви Янкова и посочи като добър пример ремонтиращите се пътища с европейски средства.

Смолянският депутат се ангажира да съдейства Баните да развиват своя потенциал като водещ балнеоложки център. Според Янкова водата е притегателна сила за туристи от цяла Европа и подчерта необходимостта от разширяване на санаториума за рехабилитации, което ще доведе до нови работни места и условия за туризъм и търговия.

В рамките на днешния ден Дора Янкова, придружавана от кмета на община Баните Райчо Данаилов и общинският лидер на БСП Севда Чолакова, проведоха срещи с жителите на селата Малка Арда, Гълъбово, Вишнево, Баните, Оряховец, Давидково, Стърница и Загражден.

При срещите си с хората Дора Янкова разясни програмата на социалистите за предстоящите евроизбори, представи отчет за работата на правителството и набеляза приоритетите за региона.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе