Дора Янкова: Планинските села- отново с аптеки

Дора Янкова: Планинските села- отново с аптеки

“Ще се борим за законови мерки да има повече регулации срещу изкуствените монополи на големите аптечни вериги. Ще приемем законово решение в бъдещия парламент – всяка втора аптека да е в селата, а всяка трета- да работи като денонощна”. Това заяви Дора Янкова при обиколката си в Соколовци, Хасовица и Левочево и Турян. “Не е нормално да има десетки села без нито една аптека, това трябва да се промени”, каза тя. “Във връзка с укрепване на горовладелските кооперации, ще предложа законодателна инициатива: земите, които са били собственост на училищни настоятелства и на културни общности и други, вече изчезнали заради демографските проблеми, да бъдат прехвърлени на общините, а не да остават в полза на държавата. Ако кооперациите ги получат като собственост и управление, това ще бъде онзи малък ресурс, който да помага и да развива местните общности”, каза Дора Янкова на срещата си с обществеността в Левочево.

Социалните въпроси бяха акцент в разговорите с хората от смолянските села, а инициативите на левицата срещат сериозна подкрепа и одобрение. Водачката на листата обясни, че в бъдещия парламент Коалиция за България ще наблегне на запазването на всички общински болници." Янкова е за отпадане на делегираните бюджети, като се гарантират нужните средства за всяка клиника, както и за връщане на потребителската такса при личния лекар от 1 лв. на посещение. Лечението на социално значимите заболявания ще бъде поето от държавата, ще има финансови стимули за медиците, които работят в отдалечените райони, обещава левицата. Кандидатката за депутат ще работи още за премахване на лимитите за направления, както и повече хора да могат да ползват личен асистент при нужда. Жителите на Хасовица поискаха да има гарантиран режим за мобилните магазини, които да осигуряват снабдяването със стоки от първа необходимост, като част от политиката за малките села. “Не може шепа неграмотни хора да управляват целия български народ, а общините да изпълняват партийния интерес на ГЕРБ”, сподели емоционално участник в срещата в Соколовци.

И в трите села хората поставиха отново наболелия отдавна проблем с мечките. При тоталното обедняване много от жителите на отдалечените населени места се препитават от планината- с бране на гъби и горски плодове. Дора Янкова обясни, че може да се помисли за гражданска инициатива, чрез която да се провокира местен референдум за мечките да бъде обособен природен парк, който да може да даде възможност и на еколозите да разгърнат дейността си. Такъв е примерът на Гърция.

Вирни се горе