Дора Янкова: Горди сме, че БСП е първа политическа сила на територията на област Смолян

Дора Янкова: Горди сме, че БСП е първа политическа сила на територията на област Смолян

Горди сме, че БСП е първа политическа сила на територията на област Смолян, а родопчани припознаха нашата програма, нашата политика, която поставя на първо място силните социални опори. Това обяви лидерът на левицата в Смолянско Дора Янкова на пресконференция. Коалиция за България води убедително в региона с 30,669 на сто от гласовете, което представлява 17 638 гласа. Това е с над 2000 гласа повече от резултата на ГЕРБ. Те получават в Смолянска област 27, 22 %, а на трето място се нарежда ДПС със 17,52%. Според тези данни левицата има най-голям шанс в бъдещият парламент да има двама от общо четири мандата за Смолянско и нейни народни представители ще бъдат Дора Янкова и Емил Хумчев. За ГЕРБ и ДПС остават по един.

„За нас като партия този резултат е изключително силен, особено като се има предвид трудната среда в която работихме”, изтъкна Дора Янкова. Тя подчерта невижданата досега подкрепа от държавни институции, дадена на ГЕРБ в кампанията. „Ние бяхме само с партията, с коалицията, със справедливите хора и с посланията ни. Без грам корпоративен вот постигнахме този резултат”, подчерта областната ръководителка на БСП. Лявата коалиция води убедително в общините Баните, Девин, Смолян и Чепеларе, при кметове от ГЕРБ в Смолян и Чепеларе. ГЕРБ се срина до трета сила в Рудозем, Девин и Мадан.

„Бяхме много естествени, много близо до хората, затова ни припознаха. Те са зажаднели за реален политически дебат, за по-чести срещи и отчет на народните представители. След като парламентът започне да работи, ще обявяваме точен ден и час за срещи с избирателите, за да ни „поръчват” задачи. След това ще се отчитаме”, обеща Янкова в отговор на журналистически въпрос. Ще бъде създаден и обявеният в кампанията Граждански форум за развитие на Смолянска област. Тя не пропусна многото проблеми при провеждането на парламентарния вот, силният и недопустим натиск от страна на държавни и общински институции върху техни служители, нарочното създадените препятствия от администрацията, за да има напрежение в щабовете на лявата коалиция.Дора Янкова изтъкна, че КБ единствена е предложила реална програма по проблемите на Родопите и обяви основните акценти за повече социални политики, подкрепа за здравеопазването, земеделието и връщане на горите и достъпът до тях.

Дора Янкова се обяви за спиране на държавната субсидия на партии, събрали 1 процент от националния вот. По думите й субсидия трябва да се дава на политически формации, събрали най-малко 2,5 на сто от гласовете на избирателите. „Голяма част от малките партии участваха в изборите, за да получат пари от държавата, което си е чист бизнес. За това е нужно да вдигнем прага поне на 2,5 процента, за да се прекрати порочната практика държавни пари да се дават за офиси и издръжка на незначителни опозиционни партии”, коментира тя.

Дора Янкова, лансира и тезата за въвеждане на задължително гласуване като единствената мярка за борба с купуването на гласове.

Вирни се горе