Дора Янкова: БСП е на страната на миньорите

 Дора Янкова: БСП е на страната на миньорите

Левицата е категорично против проекта на служебния министър Христосков за увеличаване с 8,5 години на възрастта за пенсиониране на миньорите от догодина

БСП в предишния парламент единствена беше на страната на миньорите. Ще бъдем на страната на миньорския труд и в следващия мандат, заяви Дора Янкова, водач на листата на „БСП – лява България“ пред повече от 100 миньори от рудник „Ерма река“ и представители на ръководството на мината.

Янкова даде на миньорите разпечатки от два законопроекта и от протоколите от гласуването по тях в 42-ото Народно събрание. Единият е за промяна в Кодекса за социално осигуряване замразяване на стажа за пенсиониране. При гласуването на законопроекта, внесен от Сергей Станишев, „за“ гласуваха само депутатите от БСП. ДПС и ГЕРБ бяха против.

Водачът на листата на левицата даде на миньорите и законопроекта на Мая Манолова и Страхил Ангелов за удължаване на срока за ранното пенсиониране, който изтича в края на тази година. Той беше приет в края на мандата на Народното събрание само с гласовете на БСП и ДПС от комисията по социална политика в парламента, като ГЕРБ и „Атака“ отсъстваха.

Това са фактите, те са публични и необорими, затова не се поддавайте на други внушения, призова Янкова. „Ние от левицата сме длъжни да ви дадем условията за по-ранно пенсиониране и само ние сме политическата сила, която може да доведе докрай това наше разбиране. Не очаквайте друга партия, особено пък дясна, да полага грижи за вашия тежък труд и за социалната група на миньорите“, заяви Дора Янкова.

Левицата е против планираното от служебния кабинет увеличаване с 8 години и половина от следващата година възрастта за пенсия на миньорите, категорична е Янкова. Предложението за спиране действието на параграф 4, ал. 3 от Кодекса за социално осигуряване, който заковава пенсионната възраст за работещите под земята на 45 години, е внесено от служебния социален министър Йордан Христосков, който е и автор на проекта.

Миньорите и техните ръководители са разтревожени от увеличението на тока с 10% от октомври и от обещаното от ГЕРБ увеличение общо с 30 на сто. Увеличението на промишления ток ще оскъпи рязко всички стоки и услуги. От друга страна поскъпването ще бръкне в джоба и на всяко отделно домакинство. Политиката на левицата е поскъпването да не бъде за сметка на бедните, като те бъдат подпомогнати от държавата, каза Янкова.

Тя съобщи и за решението на общината в Пловдив да бъде закрита белодробната болница в града. След като правителството на ГЕРБ закри тубдиспансера в Смолян, единствените здравни заведения, където могат да се лекуват миньорите от професионалните си болести, са в София.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе