В чужбина разкриват 227 СИК: 83 884 заявления са подадени за гласуване в чужбина, съобщиха от МВнР

В чужбина разкриват 227 СИК: 83 884 заявления са подадени за гласуване в чужбина, съобщиха от МВнР

Над 1/3, или 86 от всички секции, които ще бъдат разкрити зад граница за предсрочните парламентарни избори, ще бъдат в Турция. Говорителят на МВнР Димитър Япраков съобщи, че общо 83 884 заявления за гласуване в чужбина са събрани към днешна дата, които са достатъчни са разкриването на 227 секционни избирателни комисии в общо 56 държави.

Общият брой на подадените заявления в Турция е 63 667, а прогнозният брой секционни комисии там е 86.

Срокът за подаване на заявления за гласуване от сънародниците ни в чужбина беше до 11 април. В четвъртък от МВнР вече са предали данни на ЦИК за получените заявления на хартия и по електронен път.

72 526 от заявленията са подадени на хартия в дипломатическите и консулски представителства, а 11 358 са постъпили по електронен път в ЦИК. В Испания са подадени общо 3623 заявления и ще има 24 секции – в Барселона, Мадрид, Валенсия, Хетафе, Палма де Майорка и други. В Италия секции ще има в Милано, Неапол и Рим. В САЩ ще има 11 секционни комисии в градове като Вашингтон, Лос Анджелис, Ню Йорк, Сейнт Питърсбърг, Форт Лодърдейл, Чикаго, Атланта, Бостън, Дейвидсън, Сънивейл. За Великобритания прогнозата е за 12 секционни избирателни комисии, като е възможно две да са в Лондон, където са подадени 3548 заявления.

В Македония избирателни секции ще има в Скопие и Битоля.

В Афганистан ще има две секции – в Кабул и в Кандахар, където ще могат да гласуват българските военни там.

Предстои да се направят списъци по населени места и адреси за местата за гласуване за предстоящите избори в чужбина, каза Япраков. Списъците ще бъдат качени на сайтовете на консулствата и посолствата, включително и на сайта на Министерството на външните работи, за да могат гражданите да се информират.

Секция в населените места, където има дипломатическо или консулско представителство, се открива при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват чрез подаване на заявление. В населените места, в които няма дипломатическо или консулско представителство на България, избирателна секция се образува при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да гласуват не по-късно от 11 април 2013 гoдина.

Япраков обясни, че българските мисии зад граница ще преценяват какви възможности имат сами да осигурят копирни машини, които според Изборния кодекс са задължителни за секциите.

“Където е възможно, ще се закупят или наемат, а на места по-близо до България ще бъдат изпратени оттук”, каза Япраков.

Вирни се горе