Боряна Димитрова прогнозира нови избори скоро

Боряна Димитрова прогнозира нови избори скоро

Ако някой се нагърби да направи правителство, останалите ще го изчакат около една година.

Това заяви директорът на “Алфа рисърч” Боряна Димитрова в ефира на Би Ти Ви.

През май-юни 2014 година има избори за европейски депутати и не изключвам нови избори 2 в 1, заяви тя.

По думите й макар и с достатъчно основателни претенции към ГЕРБ, те са успели да спечелят.

“Нито ГЕРБ е загубила толкова, колкото можеше, нито БСП е спечелила толкова, колкото се надяваше”, каза Димитрова. "На пресконференцията снощи БСП не приличаха на партия, която ще прави кабинет”, коментира тя и подчерта, че начинът, по който се е водила предизборната кампания, не е показала БСП в добра светлина.

БСП не се превърна в една убедителна алтернатива и сега ясно се вижда, че на изборите няма победител, добави тя.

Каквото и да стане, ще имаме силно поляризиран и патов парламент, допълни още Димитрова. Според нея ще има силна опозиция и закони ще бъдат прокарвани трудно.

По отношение на ключовата роля на прокуратурата в предизборната кампания Боряна Димитрова изрази позицията, че не е важно дали прокуратурата е активна, а дали не действа задкулисно.

При сформирането на кабинет предстои да видим един процес на публично унижение на Бойко Борисов, няма да е силно, но ще го има, заяви в коментар на изборните резултати пред Би Ти Ви политологът Васил Гарнизов.

Всички ще чакаме да видим как трите други партии ще си връщат на Борисов, заяви той.

Според прогнозата му БСП ще спази решението си да не съставя политическо правителство, да не иска самостоятелно и да не се съгласява на коалиция, с който и да е. ДПС пък казват правителство без ярки политически фигури, нещо от типа на Марио Монти в Италия, поясни политологът. Прогнозата на експерта е, че ДПС ще оставят БСП да бъдат мандатоносителите, тъй като са разумни.

Ще има депутати, които биха подкрепили експертно правителство, смята той.

Според Гарнизов важен е фактът, че ГЕРБ, чието управление завърши с предсрочно сдаване, продължи с тежка предизборна кампания и истерия в деня на размисъл, е победител.

Гарнизов обърна внимание на вероятната поява на “пета политическа сила”, която също ще има ефект върху сформирането на кабинет – прокуратурата. Той определи държавното обвинение като “дамоклев меч”, който виси над ГЕРБ и би направил депутатите по-сговорчиви.

Гарнизов изрази позицията, че историята с намерените в Костинброд 350 хил. бюлетини е “засенчила” скандала с подслушването, където се търси персонална отговорност.

Вирни се горе