Ариф Агуш: Пътищата ни се разделиха, когато ДПС избра да служи на единици олигарси вместо на хората

Ариф Агуш: Пътищата ни се разделиха, когато ДПС избра да служи на единици олигарси вместо на хората

Г-н Агуш, след кратка почивка отново се връщате в политиката. Защо сменихте ДПС с Реформаторския блок?

Винаги съм бил свързан със Смолянския край, дедите ми са свързани с този край, аз съм част от планината и винаги съм работил за хората тук. Затова през 2005 година отидох в парламента, за да променя Кодекса за социално осигуряване – тогава успяхме да удължим срока, в който родените след 1962 година миньори също да могат да се пенсионират рано. Тогава започнахме да насочваме повече инвестиции за пътища, защото Смолянска област е единствената област на колела – тук нямаме нито влакове, нито самолети. Това е била моята задача и когато ДПС избра да служи на единици олигарси вместо на хората, пътищата ни се разделиха. Те изоставиха Смолян, а моите позиции не са се променяли.

Сега виждам отново възможност да работя за моя край. Реформаторският блок предлага реформиране на държавата, за да започне тя да помага на хората, а не да им пречи. За да успяват работливите, а не връзкарите. За да има свобода за дребния бизнес и той да отваря нови работни места. За да спрат кражбите в здравеопазването и парите да стигат и за лекарите, и за пациентите. За да извадим олигарсите от разпределянето на обществените поръчки и повече пари да отиват за образование и пътища. Реформаторският блок е единствената политическа сила, която си поставя такива цели и най-естественото нещо е аз да съм част от тях.

Каква ще е първата ви задача в Народното събрание?

Най-най-първата и неотложна работа е отново да обърнем внимание на миньорите, защото ако не го направим, след Нова година те ще изгубят правото си да се пенсионират рано. Предишният парламент не успя да свърши тази работа, защото беше зает с прокарване на изгодни за бившите управляващи сделки в последния момент. Преди малко ви казах, че преди години внесох този въпрос в Народното събрание и досега никой не успя трайно да го реши. Ще трябва да довършим тази работа в самото начало.

Но този проблем засяга само част от хората тук. Проблемът за всички е, че няма работа. Как отговаряте на този въпрос?

Реформаторският блок не обещава хиляди работни места с вълшебна пръчка, защото това не става така. Ние ще премахнем цялата бюрокрация, която спъва предприемчивите. Всеки ще може да отвори работилница, закусвалня, фризьорски салон – каквото умее най-добре, без да му се налага да обикаля месеци преди това от гише на гише, да се моли на чиновници, да го изнудват за подкупи и т.н. Това ще създаде нови работни места. Ние ще променим минималните осигурителни прагове – в момента те са еднакви и в София, и в Смолян. Но докато в столицата доходите са много по-високи, при нас много често хората трябва да плащат осигуровки върху нереални доходи, а истинските са им доста по-ниски. Затова трябва в райони като Смолян осигурителните прагове да са много по-ниски от тези в София. Това директно спестява пари и на работниците, и на фирмите. У хората ще остават повече пари, за да си гледат семействата, а фирмите ще получат глътка въздух и ще могат да назначават още служители. Реформаторският блок ще въведе и по-лесни правила за почасова работа, като ще увеличим минималното заплащане за час. Така много сезонни работници ще могат да получават законно по-високи доходи. Много от хората в Смолянско знаят за какво говоря – те работят или в строителството по морето и в София, или пък са ангажирани сезонно в дърводобива, събирането на билки и т.н. В момента те трябва или да работят на черно, или ги назначават на много ниски заплати, защото законът не позволява на фирмите да са гъвкави.

Реформаторският блок обещава реформа в администрацията и правосъдието. Това каква връзка има с живота в Смолянска област?

Много пряка връзка има. Ние ще създадем условия, за да може законите да се прилагат и то еднакво спрямо всички. Хората да знаят, че когато някой наруши правилата, ще получи наказание. Независимо дали е кмет, депутат или министър. Сега не е така. Когато има работещо правосъдие, тогава хората ще могат да разчитат на полицая, на прокурора, на съдията, че работят в интерес на гражданите, а не в личен интерес. Когато има работещо правосъдие, няма да е възможно един кмет да реши да ти отнеме имота, а местните полицаи и прокурори да го прикриват. В момента е така, нали.

Реформаторският блок ще направи администрацията в услуга на хората. Ще въведем нови правила за обществените поръчки – единен възложител. Така министерството, което определя условията за конкурса, няма да има контакт с фирмите кандидати. Така няма всички поръчки да отиват само в избрани фирми. Малките строителни фирми от Смолянско знаят за какво говоря – сега успяват само тези, които са близки до властта. Ние ще направим състезанието честно, ще побеждават най-добрите и работа ще има повече за фирми и техните работници.

Ето ви един пример – прословутия Лот 27. Колко много години пътят от Смолян за Девин и за Рудозем през Смилян не е готов! Причината е точно в липсата на правила – администрацията е провела така търга, че после изскачат неприятни изненади, съдебни обжалвания, парите се харчат, а пътят не е готов. Когато реформираме администрацията и когато заработи правосъдието, това няма да е възможно. Тогава за два пъти по-малко време ще построим два пъти повече пътища и то за същите пари. Това е връзката, за която питахте.

Дотогава обаче може никой да не остане да живее тук. Младите хора продължават да за минават?

Младите хора заминават защото нямат бъдеще тук. Защото нямат работа, а малкото работни места са запазени за партийната номенклатура. Реформаторският блок има решение – всички кандидати за държавна работа ще минават на изпит през един централен орган – нещо като матурите в момента. Само с тази оценка ще могат да бъдат назначавани. В момента как е – не е важно дали си подготвен, а дали си член на ДПС, ГЕРБ или който друг е на власт. Такава е системата в институциите на Европейския съюз – затова там вече работят много българи. Ще въведем това и у нас. Децата от Смолянска област традиционно са на първите места по успех на матурите в цяла България. Това означава, че те ще бъдат силни кандидати и ще печелят конкурси за работни места в администрацията – и в Смолян, и в Пловдив, и в София. Ще реформираме здравеопазването и образованието, за да спрат да изтичат пари към партийните каси. Казах вече как ще помогнем на бизнеса да открива нови работни места. Когато всичко това е направено, какво ще принуди един млад човек да напусне родното място. Той ще може да учи и да работи тук, а камъкът си тежи на мястото.

Реформаторите ще увеличавате ли данъците?

Категорично не! Ние сме единствените, които няма да увеличаваме данъците. БСП обещава да върне старата прогресивна скала с по-високи данъци. ГЕРБ има намерение да позволи на общините да увеличават данъците с до 2 пункта. Ако някои кметове се изкушат, това означава ние тук да плащаме не 10, а 12% данък. Ние няма да подкрепим това. Гласът за Реформаторския блок е глас за ниски данъци, работещи закони и реформи, които ще донесат нови работни места, по-високи доходи и много повече пътища отпреди.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе