Ариф Агуш: Изберете свещеното число 7, за да възродим дясното в Смолян

Ариф Агуш: Изберете свещеното число 7, за да възродим дясното в Смолян

„Различията са повод за празник, а не за атаки“, казва водачът на листата на Реформаторския блок

Г-н Агуш, защо избрахте Смолянска област, от където да се кандидарате за народен представител?

Всъщност аз нищо не съм избирал – не мога да бъда кандидат никъде другаде. Аз съм част от Смолян. Виждаме се с вас достатъчно често, за да делим общуването си на предизборно и делнично. Вие вече ме познавате – късно ми е да се уча на политически мурафети. Аз не мога като някои други днес да се кандидатирам от тук, а следващия път да отида на 300 километра в друг регион.

Какво е посланието ви към хората в нашия край?

Родопчани ме научиха, че за да си добър човек, не трябва да отвръщаш на раните с рани. И че за да докажеш обичта си към родината, не трябва да я нараняваш. Затова аз често използвам обръщението „Скъпи, мои родопчани“ – така се обръщам към хората тук, защото така го усещам. Посланието ми е, че ние сме едно цяло. Не мога, а и не искам да крия от родопчани нито драскотините по сърцето си, нито раните върху душата си. Вече 50 години ги съпоставям с вашите и отдавна открих, че травмите ни са еднакви – и като дълбочина, и като трайност.

Изпитвам свян да сипя днес политически лозунги. Реформаторският блок сме един отбор и сме си поставили за основна цел развитието на Смолянския регион. Ще го отгледаме – заедно! – като красиво цвете с шарени листа. Ще му се радват в бъдеще децата ни и ще се чудят на навиците ни от края на 20-ти и началото на 21-ви век.

Вие сте водач на Реформаторския блок. Приемате ли клишето, че мюсюлманите трябва да гласуват за ДПС?

Разбира се, че не мога да приема такова нещо. Казвам на родопчани следното – ако някой се е впил до кръв в телата и умовете ви и непременно иска да ви има, знайте – този някой не е оттук и не е истински. Реформаторският блок приема всички хора такива, каквито са. Без да се изолираме и обграждаме само от подобни на нас. В Реформаторския блок всеки е оценяван според качествата си, а не по етнически или религиозни квоти. Родопчани ме научиха и на друго – да не позволяваме повече да ни делят на Иван и Хасан, когато оценяват делата ни. Уменията на добрия Иван са сравними само с кадърностите на добрия Хасан. Можем заедно да спрем тези, които искат да ни декласират по критерия „име и вяра”.

Но пък атаките срещу различните хора продължават да са факт?

Така е, за съжаление. Но тези, които продължават да ни плашат с етнически лозунги, нека да помнят, че хората тук се интересуват от решаването на конкретните си проблеми. Родопчани сме мъдри хора не можем да се подведем по атаките на популисти и екстремисти. Не може във време, когато президентът на най-великата световна демокрация се казва Барак Хюсеин Обама, да се водят кампании на основата на различията между хората. И то онези различия, които не зависят от самия човек – какъв ще се родиш, какви ще са родителите ти…

Няма да се уморя да повтарям, че различията трябва да са повод за празник, а не повод за атаки. Както е красива шарената родопска торбичка, в която носим децата си или хляба си, така е красива всяка шарена нация с различни хора. Имаше една държава, в която всички трябваше да са синеоки арийци и нейната съдба бе нерадостна – всички знаем колко нещастие донесе тя и на другите народи, и на своите собствени граждани.

Казвате, че числото 7 в интегралната бюлетина ще ви донесе успех. Защо мислите така?

На първо място, успехът ще дойде, защото дясното в Смолян е живо и ще покаже, че иска достойно развитие за нашия регион. Но също така вярвам, че числото 7 е свещено. В Древен Египет седем е символ на вечния живот; в Християнството седем е символ на сътворението; в ислямската традиция има седем главни пророци – Адам, Ной, Авраам, Моисей, Давид, Иисус и Мохамед. Затова числото 7 е изборът за хората, които вярват, че можем сами да творим живота си.

И само на този символ ли разчитате?

Разчитаме най-вече на доверието на родопчани. Те ме познават и сами могат да преценят какво съм правил досега. Най-важното е да носиш отговорност и наистина да искаш да работиш за подобряване на положението на хората, а не за лична изгода. Има и много добри ръководители, големи експерти в своята област, но ако тяхната цел е само да се облагодетелстват от властта, тогава няма никаква полза от тях. Такива ръководители вредят на обществото. Реформаторският блок ще води дясна политика в услуга на обществото. Ние ще разчитаме на квалифицирани и опитни кадри, които искат да правят нещата по-добри. Такива хора има, дясното в Смолян е живо, но досега нямаше своето представителство. Реформаторският блок дойде, за да запълни тази празнина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе